Ex -Yu

Izliječeni od korone u Srbiji donirali 1.100 doza krvne plazme

Izliječeni od korone u Srbiji donirali 1.100 doza krvne plazme
Foto: nbti.org.rs | Izliječeni od korone u Srbiji donirali 1.100 doza krvne plazme

BEOGRAD - U Srbiji izliječeni od virusa korona donirali su 1.100 doza krvne plazme, a svi pokazatelji ukazuju da ona ima pozitivne efekte u liječenju ѕaraženih, izjavila je danas doktor Milica Jovičić iz Instituta za transfuziju Srbije.

Jovanovićeva je rekla da se krvna plazma daje najteže oboljelim pacijentima, te da sva iskustva iz svijeta i u Srbiji govore da su efekti primjene krvne plazme pozitivni.

"Imamo dovoljno da odgovorimo svim potrebama za primenom krvne plazme, ali ovo je proces (davanja krvne plazme) koji mora da se nastavi jer se ne zna šta nas čeka u narednom periodu, da - ako dođe do novog pika, talasa - budemo spremni i nastavimo da odgovaramo potrebama", rekla je Jovanovićeva za TV N1.

Praksa liječenja pacijenata oboljelih od virusa korona terapijom krvne plazme u Srbiji počela je u aprilu, a namijenjena je oboljelima sa najtežom kliničkom slikom.

Da bi mogla da donira krvnu plazmu, izliječena osoba mora da ima pozitivan  (PCR) test ili pozitivan test na antitijela kovid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije