Ex -Yu

Izložba u srpskom Centru u Parizu nije sklonjena

Izložba u srpskom Centru u Parizu nije sklonjena
Foto: Vesti.rs | Izložba u srpskom Centru u Parizu nije sklonjena

BEOGRAD - Izložba povodom 20 godina NATO bombardovanja Srbije nije sklonjena, nalazi se u prizemlju i u galeriji na spratu Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu, rekao je za "Sputnjik" direktor Centra Radoslav Pavlović.

On je reagovao na tvrdnje koordinatora za odnose sa medijima u toj ustanovi Nataše Pejin da je izložba "Srbija 1999. godine - 20 godina poslije - dok su padale bombe" uklonjena po njegovoj naredbi, zbog koktela i posjete oficira NATO-a.

Pavlović je rekao da su na tom skupu učestvovali francuski i ruski oficiri, kao i izaslanici iz drugih zemalja, a da je opšti zaključak bio da je nad SR Jugoslavijom - Srbijom izvršena agresija i da se tako nešto više ne smije ponoviti.

"Što se tiče učesnika na tribini, osim našeg vojnog atašea govorili su pukovnik Žak Ogar, pukovnik Rakoto - direktor kancelarije za borce grada Pariza, admiral Lakaj, pukovnik Korvez, a prisutno je bilo pet oficira Ruske Federacije iz vojne kancelarije u Parizu, vojni izaslanici SAD, Kipra, Grčke, Litvanije, Rumunije, Portugala, Perua, Čilea, Alžira, Argentine…", precizirao je Pavlović.

On je rekao da je povod za ovaj takozvani slučaj prozaičan, te navodi da je početkom marta Ministarstvo spoljnih poslova Srbije raspisalo javni konkurs za radna mjesta u Kulturno-informativnom centru Srbije u Parizu i da je komisija od 25 kandidata odabrala dva, među kojima nema Pejinove.

"Očekivao sam neku vrstu besa i desilo se. Već noćas sam dobio pretnje na `Instagramu`. `Pariz nije daleko, čuvaj se…`. Stižu privatni imejlovi, zainteresovani su mediji... Najzad, trud da se neko ko je napisao `Balkanska pravila` i `Mog rođaka sa sela` predstavi kao osoba koja učestvuje u poniženju srpskih žrtava je preambiciozan i nerealan", dodao je Pavlović.

Pejinova je na Facebooku objavila da joj je Pavlović prenio kako je nalog da se uklone slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, postavljene 23. marta, stigao iz Ambasade Srbije u Parizu. Ona je citirala i navodne njegove riječi "da oficirima NATO ne bi bilo prijatno" na prijemu koji je organizovan u prostorijama Kulturnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije