Ex -Yu

Izrael zvanično priznao Kosovo, Priština otvara ambasadu u Jerusalimu

Izrael zvanično priznao Kosovo, Priština otvara ambasadu u Jerusalimu
Foto: N.N. | Izrael zvanično priznao Kosovo, Priština otvara ambasadu u Jerusalimu
S.R.

Izrael i samoproglašeno Kosovo danas su zvanično uspostavili diplomatske odnose - Priština je priznala Jerusalim kao glavni grad jevrejske države, a u zamjenu za pozicioniranje svoje misije u Jerusalimu, tzv. Kosovo je dobilo priznanje od Izraela.

Zbog ograničenja izazvanih korona virusom, funkcioneri su posebno potpisali zajedničke deklaracije u Jerusalimu i Prištini.

Izraelski ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi rekao je da je ceremonija označila "prvi put u istoriji uspostavljanje diplomatskih odnosa putem Zuma".

Dodao je da je odobrio "formalni zahtjev Kosova za otvaranje ambasade u Jerusalimu".

Kosovski ministar spoljnih poslova, Meliza Haradinaj-Stubla, zahvalila je Izraelu što je priznao nezavisnost pridruživši se velikom dijelu zapadnog svijeta. Kina, Rusija i pet članica Evropske unije još nisu priznale Kosovo.

"Kosovo je jako dugo čekalo da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom," rekla je Haradinaj-Stubla.

Izrael je od avgusta uspostavio veze s četiri arapske države nizom sporazuma kojima je posredovao bivši američki predsjednik Donald Tramp, a koji su zajednički poznati kao Abrahamski savez. No, većinski muslimanske države koje su potpisale te sporazume - Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan - rekle su da će njihove diplomatske misije biti u Tel Avivu, u skladu s globalnim konsenzusom protiv priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije