Ex -Yu

Jahta sa 40 tona nafte potonula u Hrvatskoj

Jahta sa 40 tona nafte potonula u Hrvatskoj
Foto: Primorsko-goranska županija | Jahta sa 40 tona nafte potonula u Hrvatskoj

MALI LOŠINJ - Ialijanska motorna jahta potonula je u srijedu popodne kod ostrva Unija, a niko od četvoro članova posade koji su u tom trenutku boravili na njoj nije povrijeđen, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je o jahti Cleo dugoj 20 metara, a MRCC Rijeka zaprimila je poziv očevidaca o potonuću juče u 15.42. Tročlana posada, inače talijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 40 tona nafte. O havariji je odmah bila obaviještena i Lučka kapetanija Rijeka, čiji je brod, kao i brod Dezinsekcije, danas stigao na mjesto potonuća, stoji u saopštenju, prenose hrvatski mediji.

Jahta je potonula nedaleko od obale ostrva Unija, gdje od jutros pripadnici Državne intervencijske jedinice Civilne zaštite obavljaju podmorsku provjeru stanja trupa plovila kako bi se utvrdio uzrok prodiranja mora i potonuća te kako bi se potonulo plovilo pripremilo za izron na površinu.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka od juče sprovode uviđaj o uzrocima potonuća, izjave brodolomaca uzete su u okviru uviđaja, a vlasniku potonule motorne jahte izdali su nalog za vađenje plovila sa dna mora.

Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mjestu potonuća jahte ispred luke Unije spriječila je nekontrolisano isticanje nafte i ekološko zagađenje mora šireg razmjera, objavljeno je na stranicama županije.

Oko potonule jahte postavljeno je preko 320 metara samoupijajuće brane, a uz brod Županijske lučke uprave u asistenciji je pomogao i vlasnik brodice iz Malog Lošinja Petar Stupar, stoji u objavi na stranicama županije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije