Ex -Yu

Jak pljusak pogodio Beograd, potopljena Ljubovija

Jak pljusak pogodio Beograd, potopljena Ljubovija
Foto: Screenshot/Facebook | Jak pljusak pogodio Beograd, potopljena Ljubovija

BEOGRAD - Jak pljusak pogodio je u ponedjeljak uveče Beograd i veći dio Srbije, a vremenske nepogode, na koje je upozorio Republički hidrometeorološki zavod, najavljuju se i za sutra.

"Danas iznad većeg dijela Srbije, kao i u pojedinim dijelovima Beograda velika kolicina padavina (40 mm i više za 24 casa), a u zapadnoj Srbiji i više od 60 mm za 24 časa. Sutra se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predjelima (40 mm i više za 24 časa)", navodi se u saopštenju RHMZ.

Nebo iznad srpske prijestonice je tokom cijelog dana bilo tmurno, a jak pljusak je u popodnevnim časovima u pojedinim dijelovima grada trajao bez prekida skoro sat vremena, što je dovelo do potopa u nekim dijelovima.

Rijeka Ljuboviđa poplavila je centar varošice Ljubovija u zapadnoj Srbiji, gdje je trenutno najkritičnija situacija, prenosi portal Novosti.rs. Na društvenoj mreži facebook objavljen je snimak iz Ljubovije na kome se vidi kako bujica nosi sve pred sobom, a portal navodi i da je u prekidu saobraćaj na više regionalnih puteva na tom području.

Nabujala rijeka Ljuboviđa srušila je u blizini ušća u Drinu most na magistralnom putu Ljubovija-Bajina Bašta, javio je RTS.

U Ljuboviji je poplavljeno najmanje 500 domaćinstava, kao i centar Varošice, a nivo rijeke je za 60 centimetara viši nego u vrijeme poplava prije šest godina.

Povrijeđenih nema, stanovništvo nije evakuisano, a nadležne službe su na terenu, gdje se pune džakovi sa pijeskom.

Zbog velikih padavina raste nivo rijeka u zapadnoj Srbiji, na gornjem toku Zapadne Morave i na Kolubari očekuje se veći porast, pišu "Novosti onlajn".

Popodne se kod Osečine izlio Jadar i poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata.

Proglašena je vanredna situacija u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji.

Stanovništvu u slivu Jadra naređeno je da izmjesti nameštaj i tehniku iz prizemnih dijelova kuća jer se iz pravca Krupnja i Osečine očekuje veliki poplavni talas.

Nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage Sektora za vanredne situacije i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usljed izlivanja rijeke Jadar.

Rijeke su se izlile kao posljedica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije