Ex -Yu

Jutarnji list: Hrvatska ulazi u "vojni Šengen"

Jutarnji list: Hrvatska ulazi u "vojni Šengen"
Foto: N.N. | Jutarnji list: Hrvatska ulazi u "vojni Šengen"

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo odbrane u septembru je počelo preko Ministarstva saobraćaja, a "za potrebe međunarodne vojne saradnje", da od upravnika auto-puteva u Hrvatskoj traženi podatke o dužini, širini mostova i vijadukta, njihovom geografskom položaju i visini i širini tunela.

To piše zagrebački Jutarnji list, a podaci o logističkim mogućnostima, na zahtjev NATO čiji je Hrvatska član, zatraženi su i od aerodromskih uprava i željeznice.

Zagrebački list prenosi da bi mostovi i vijadukti trebalo da izdrže prolaz konvoja tenkova i drugih teških vojnih vozila, kao što su topovi.

Ranije je zbog male visine naplatnih kućica bio problem prolaz s tenkom ili oklopnim vozilom. To je rješeno uspostavom izvangabaritnog prolaza koji se nalazi u sklopu svake naplatne stanice.

Navodi se da saobraćajni stručnjaci smatraju da bi teške vojne konvoje podnijele saobraćajnice u Hrvatskoj i dodaje da je prebacivanje vojnih vozila dosad uglavnom išlo željeznicom.

Ovi podaci trebalo bi da posluže NATO da može prilikom prebacivanja vojnih snaga kopnom unutar Evrope da računa i na korišćenje putne mreže u Hrvatskoj.

Drugi korak za realizaciju brže mobilnosti NATO snaga kroz Evropu je uspostavljanje "vojnog Šengena". To je kolokvijalni naziv za ukidanje većine administrativnih barijera za prolazak vojnih snaga izmedu clanica NATO-a i Evropske unije.

Nakon što je taj model bez uvijanja zatražio komandant američkih snaga u Evropi, a to diplomatskim recnikom zatražio i američki ministar odbrane Džejms Matis. Samo nekoliko sati nakon njegovog traženja, oglasila se visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini koja je u ime Evropske komisije najavila niz mjera koje će ukloniti prepreke kretanju vojne opreme i osoblja širom EU i indirektno najavila uvodenje "vojnog Šengena", piše list.

Prema planu, do marta 2018. EK će na usvajanje predložiti članicama akcioni plan za jačanje vojne mobilnosti, što uključuje rješavanje pitanja carine, prevoza opasnih materija, nacionalnih procedura i drugih pravnih prepreka.

Prema najavama, "vojni Šengen" bi trebalo da bude riješen novim evropskim odbrambenim sporazumom. Sporazum bi sljedeće nedjelje trebalo da potpiše 20 članica Evropske unije, medu kojima je i Hrvatska. Nosioci sprovođenja sporazuma su Njemačka i Francuska, a Danska, Portugalija i Malta još razmišljaju da li će mu se pridružiti.

Na taj način Hrvatska bi mogla prije da uđe u vojni nego civilni Šengen, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije