Ex -Yu

"Kada mjere popuste, Hrvatsku će preplaviti kokain"

"Kada mjere popuste, Hrvatsku će preplaviti kokain"
Foto: Ilustracija | Kada mjere popuste, Hrvatsku će preplaviti kokain

Ilegalna trgovina drogom poremećena je zbog pandemije korona virusa, ali su dileri pokazali da mogu odgovoriti na taj izazov.

Naime, ogromne količine kokaina šalju brodovima u kontejnerima i komercijalnim avionima.

Krijumčari su iskoristili situaciju s obzirom na to da je prevoz voća, povrća i prehrambenih proizvoda tek neznatno pogođen novonastalom situacijom s korona virusom.

"Možemo očekivati da će naše prostore preplaviti kokain kada mjere s covidom-19 popuste. Prijevoz kokaina se nastavio morskim putem, a ti se kontejneri u ovoj situaciji slabije provjeravaju i kontroliraju", kazao je za RTL.hr pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković, iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Ali, stručnjak kaže kako bi se cijene heroina mogle spustiti, dok su cijene marihuane znatno porasle.

"Konkretno, kod nas je većina ovisnika u tretmanu i dobivaju supstitucijsku terapiju. Međutim, u pojedinim europskim zemljama dio ovisnika koji nije u tretmanu, odnosno na supstituciji je nagrnuo u centre za tretmane kako bi dobili metadon jer nemaju novca za heroin. Što se tiče cijene heroina, pretpostavka je da bi trebala pasti jer je smanjena potražnja. No, marihuani je cijena znatno porasla", pojašnjava Petković.

Promjene navika

Njegovu tvrdnju potkrepljuje i izvještaj koje je objavio EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Istražili su jesu li tokom nedavnih ograničenja kretanja konzumenti promijenili ustaljene metode snabdjevanja i distribucije droga.

Izvještaj otkriva da su na analiziranim tržištima darkneta (Agartha, Cannazon i Versus) tokom tromjesečnog razdoblja pandemija covida-19 i reakcije na nju dovele do povećanja razine aktivnosti, uglavnom vezano za proizvode od kanabisa.

"Tržište kanabisa je veliko i mnogi redoviti konzumenti kanabisa su se možda odlučili bolje opskrbiti, očekujući poremećaje na tržištu tijekom razdoblja izolacije", navodi se u izvješću.

Za razliku od kanabisa, izvješće pokazuje da postoji pad potražnje za sintetičkim drogama koje se obično koriste u rekreacijskim okruženjima (npr. MDMA) dok ljudi ostaju kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije