Ex -Yu

Kancelarija za KiM: Zastava na Novom Brdu čin osvete

Kancelarija za KiM: Zastava na Novom Brdu čin osvete
Foto: Screenshot | Kancelarija za KiM: Zastava na Novom Brdu čin osvete

BEOGRAD – Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je da isticanje zastave Kosova na tvrđavi na Novom Brdu, osim što predstavlja čin grubog istorijskog revizionizma, znači i neku vrstu osvete braniocima tog grada, zbog čije istrajnosti je tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora.

"Tvrđava Novo Brdo je jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta i svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svjetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se ocjenjuje da oni koji danas žele da Kosovo i Metohiju učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosmet u vrijeme kada je bio srce srpskog etničkog prostora bio jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope.

"Novo Brdo nikada neće biti `kosovarski` istorijski spomenik i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće - možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?", navodi se u saopštenju.

Povodom ovog incidenta se oglasiolo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poručivši da se motivi za isticanje zastave Kosova na srpskoj tvrđavi Novo Brdo i postavljanje vojnih šatora kod tamošnje crkve mogu potražiti "u dubokim virovima i tami varvarske svesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta".

"Ohrabrujemo uzurpatore iz takozvane prištinske vlasti da nastave da se brukaju pred čestitim delom albanske javnosti i pred celim svetom, jer time samo pomažu Srbiji čiji su, podsećamo ih, sastavni deo, koji je u stanju prolazne političke zablude", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su istakli da nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja, ne mogu da posluže drugoj namjeni nego da obrišu prašinu vijekova sa bisera srpske srednjovjekovne duhovnosti i evropske i svjetske kulturne baštine.

Vlasti Kosova istakle su juče zastavu Kosova na srednjovjekovnoj srpskoj tvrđavi Novo Brdo, a riječ je o zastavi ogromnih dimenzija koja je vidljiva sa okolnih puteva.

Uz Crkvi Svetog Nikole, koja je u blizini, istaknuta je još jedna zastava samoproglašenog Kosova i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama.

Vlasti Kosova nedavno su odobrile služenje katoličke mise na ostacima pravoslavne Crkve Svetog Nikole u tvrđavi Novo Brdo, a zamjenik prištinskog premijera u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da "vjersko i kulturno nasljeđe na Kosovu, pripada građanima Kosova".

Srpska srednjovjekovna tvrđava Novo Brdo, koja se nalazi 20 kilometara istočno od Prištine, podignuta tokom prvih godina vladavine kralja Milutina, početkom 14. vijeka sa ciljem zaštite bogatog rudnog područja.

POVEZANE VIJESTI:

Kosovska zastava na srpskoj tvrđavi u Novom Brdu

Srpska lista: Albanci mogu zastavu da stave i na Mjesec, i dalje ne bi bio njihov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije