Ex -Yu

Kapetanović: Infodemija opasna kao širenje virusa

Kapetanović: Infodemija opasna kao širenje virusa
Foto: Ilustracija | Širenje lažnih vijesti skoro jednako opasno kao i širenje virusa

SARAJEVO - Šef Političkog odeljenja Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović upozorio je danas da je širenje lažnih vijesti i dezinformacija u vezi s virusom korona skoro jednako opasno kao i širenje virusa.

U saopštenju za javnost, on je ukazao da se uprkos saopštenjima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), statističkim podacima koje je nauka potvrdila, procentima, riječima doktora i stručnjaka, te dezifomracije šire i izazivaju strah kod ljudi.

"Osim očigledne fizičke bolesti i smrti, pandemija virusa Covid-19 proširila je i ogroman strah od nepoznatog i nevidljivog ubice, koji sprečava ljude da obuzdaju strah razumom, paniku strpljenjem, a neizvjesnost edukacijom", naveo je Kapetanović.

On je ukazao da se u takvim okolnostima šire teorije zavjere, bez osnova u struci i bez odgovarajuće provjere činjenica, kao, na primer, da je "hlorokin dokazani ljek“, da su "djeca imuna na COVID-19“ ili da je "5G mreža izazvala pandemiju“, kao i one da je virus proizveden u laboratorijama u Kini ili SAD.

Kapetanović je podsjetio da je takva situacija zatrovala javnu sferu u tolikoj mjeri da je ju je SZO proglasilo prvom „infodemijom“ u ljudskoj istoriji, upozoravajući da je širenje lažnih vijesti skoro jednako opasno kao i širenje virusa.

Zbog takve situacije, koja nije zaobišla ni Zapadni Balkna, RCC radi na uspostavljanju platforme u regionu koja će raditi na suzbijanju lažnih vijesti, naveo je Kapetanović, ukazujući da se najpre mora raditi na podizanju niskog nivoa medijske pismenosti građana Zapadnog Balkana.

"Zato se trebamo uključiti, pronaći odgovarajući regionalni mehanizam i razviti održive alate da pomognemo medijima i široj javnosti na Zapadnom Balkanu da razlikuju šta su provjerene informacije koje objavljuju vjerodostojni mediji, a šta su lažne informacije ili dezinformacije na društvenim mrežama", istakao je Kapetanović.

On je ukazao da je i u sadašnjoj pandemiji potvrđeno da samo obrazovani i ispravno obavešteni građani, koji održavaju socijalnu distancu i ponašaju se odgovorno, predstavljaju ključni faktor u tome kako se nositi sa pandemijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije