Ex -Yu

Karamatić: HVO se u Srednjoj Bosni borio protiv ISIL-a

Karamatić: HVO se u Srednjoj Bosni borio protiv ISIL-a
Foto: Ilustracija | Karamatić: HVO se u Srednjoj Bosni borio protiv ISIL-a

ZADAR - Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić govorio je juče u Zadru na javnoj tribini "Dejtonska ili građanska BiH: jučer, danas, sutra". Tribinu je organizovala Mladež Matice Hrvatske u Zadru i tamošnji Filozofski fakultet, a organizator je kažu bio pozvao i Željka Komšića, koji se nije odazvao.

Karamatić je tom prilikom izrekao niz tvrdnji u svom stilu, a u nekima je i premašio vlastite standarde. Rekao je da neće govoriti previše o političkoj situaciji u BiH "jer bi za to trebalo tri dana".

"Državni parlament u BiH je dvodomni i sve ono što prođe kroz Zastupnički dom, mora se odobriti u Domu naroda. U Republici Srpskoj postoji kakav-takav povratak, dok Hrvati s prostora pod kontrolom tzv. ARBiH Hrvati odlaze i danas", kazao je.

Karamatić je ustvrdio da mu je nejasan narativ koji se pojavljuje u Hrvatskoj, a govori o tome da je susret Dodika i Čovića problematičan, a nije mogao izbjeći niti pripovjedanja o ratnim danima.

"HVO se borio protiv ISIL-a u Srednjoj Bosni. Bio je to odred El Mudžahid, oni su uglavnom ratovali s golorukim narodom, a HVO ih je pomeo gdje je god mogao i ja sam ponosan na to", rekao je Karamatić.

Na tribini su još govorili profesor Mladen Ančić i politički aktivista i student Marijan Knezović.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije