Ex -Yu

Kina donira Srbiji dvije laboratorije za otkrivanje virusa korona

Kina donira Srbiji dvije laboratorije za otkrivanje virusa korona
Foto: Tanjug | Kina donira Srbiji dvije laboratorije za otkrivanje virusa korona

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i kineskog instituta "BGI" potpisali su danas ugovor o donaciji iz Kine za izgradnju dvije laboratorije za otkrivanje virusa korona, koje će biti instalirane u Beogradu i Nišu i u njima će moći da bude urađeno 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji.

Dolazak opreme i stručnjaka "BGI", koji će obučavati medicinsko osoblje Srbije i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće sedmice, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Očekuje se da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mjesec i po dana.

U ime Srbije ugovor je potpisao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, u prisustvu premijera Ane Brnabić i kineskog ambasadora Čen Bo.

Čin potpisivanja, kojem su prisustvovali i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić, organizovan je onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbija, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video-linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

Tokom epidemije, "BGI" je u Kini izgradio više desetina takvih laboratorija što se pokazalo kao jedan od ključnih koraka u kineskoj strategiji borbe protiv virusa korona.

U saopštenju je navedeno da je Institut "BGI", vodeći u svijetu za genomiku i pružalac usluga, za ove dvije najsavremenije laboratorije donirao medicinsku opremu i uređaje za testiranje, s ciljem jačanja kapaciteta Srbije u borbi protiv virusa korona.

Brnabićeva je zahvalila Kini za donaciju i naglasila da je to samo dio ukupne podrške i pomoći te zemlje Srbiji, prenijeli su beogradski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije