Ex -Yu

Kisić: Na mladima je da zadaju posljednji udarac koroni

Kisić: Na mladima je da zadaju posljednji udarac koroni
Foto: Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIC | Kisić: Na mladima je da zadaju posljednji udarac koroni

BEOGRAD - Kada je počela vakcinacija, mladi nisu bili prioritet te se zbog toga sada vakcinišu u manjem broju, rekla je danas članica Kriznog štaba i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i dodala da je sada na mladima da zadaju posljednji udarac koroni time što će se vakcinisati u što većem broju, kako bi se dostigao kolektivni imunitet.

Kisić Tepavčević je poslije sjednice Kriznog štaba objasnila da mladi kao razlog zbog čega ne žele da se vakcinišu navode da su zdravi i jaki, te da njima korona ne može ništa, što je prema njenim riječima tačno, međutim, kaže, oni su bitna karika u lancu borbe protiv virusa.

"Oni jesu mladi, zdravi i jaki i većina njih će, ako se razboli imati asimptomatsku ili blagu kliničku sliku, ali oni su zaštitini bedem i presudni faktor jer što se veći broj vakciniše, kolektivni imunitet je jači, a time štite i one koji zbog hroničnih oboljenja ne mogu da se vakcinišu", istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je apelovala na sve građane da se odazovu masovnoj imunizaciji, te dodala da se značajan broj starijih od 16 godina u posljednje vrijeme vakciniše.

Na pitanje da li se na sjednici Kriznog štaba razgovaralo i o svadbama i maturama, imajući u vidu da su dozvoljeni kongresi sa 200 prusutnih, Kisić Tepavčević naglašava da postoji razlika između kongresa i slavlja.

"Nisu za poređenje kongresi i svadbe, jer na seminarima ljudi sede i slušaju predavanje, dok je na svadbama drugačija situacija. Svakako da će se odluka o svadbama doneti u narednom periodu, jer je sve povoljnija epidemiološka situacija", pojasnila je ona.

Zaključuje da vjeruje da mature mogu da se održavaju u školama pod kontrolisanim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije