Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kisić Tepavčević: Izvesno da će doći do ukrštanja korone i gripa

Kisić Tepavčević: Izvesno da će doći do ukrštanja korone i gripa
Foto: Tanjug | Kisić Tepavčević: Izvesno da će tokom zime doći do spajanja korone i gripa
Tanjug

BEOGRAD - Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je vrlo izvjesno da će doći do ukrštanja korone i virusa gripa tokom zimskog perioda, kao i da su mjere prevencije iste.

Na pitanje novinara kada je najvjerovatnije da dođe do tog ukrštanja, Kisić - Tepavčević kaže da su oba virusa respiratorna i mogu najviše da se prenesu tokom zimskog perioda pošto ljudi tada najviše borave u zatvorenom prostoru.

"Ipak, korona ne jenjava ni tokom leta. Sa druge strane, ako gledamo prethodne godine sezona gripa počinje od kraja oktobra i traje do marta, što je dug period. Imali smo najveći broj obolelih u februaru. Najveći pikovi prethodnih sezona su od decembra do februara, a nekad i do marta", kazala je Kisić - Tepavčević i istakla da je veoma važno da se primjenjuju opšte mere prevencije koje se koriste za koronu pošto su iste i za grip.

Dodaje da je kod virusa gripa situacija u tom smislu povoljnija pošto postoji vakcinacija.

Na pitanje šta se novo unosi u deveti protokol koji se sada piše, direktor Infektivne klinike KCS Srbije Goran Stevanović je rekao da protokoli nisu toliko zanimljivi za medije već za stručnjake odnosno one koji liječe ljude.

Dodaje da se novi protokoli pišu kada se prikupe nove informacije iz naših ili stranih izvora po pitanju novih lijekova i terapijskih procedura, koji mogu da poboljšaju liječenje bolesnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije