Ex -Yu

Kisić: Visoke temperature nisu ubile virus, to se neće ni dogoditi

Kisić: Visoke temperature nisu ubile virus, to se neće ni dogoditi
Foto: Tanjug | Kisić Tepavčević: Visoke temperature nisu ubile virus, to se neće ni dogoditi

Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da se nije očekivalo da će se virus korona ovako ponašati u ljetnom periodu.

Ona je gostujući na RTS kazala da COVID-19 nikada nije ni prestao da cirkuliše u Srbiji, te da se nije dogodilo da visoke temeprature ubiju virus i da se to neće ni dogoditi.

Darija Kisić Tepavčević je navela da se virus ne prenosi tako što ćete slučajno proći pored nekoga i navela je da je potreban određeni vremenski period da budete blizu neke osobe i da niko ne nosi masku. Zato je, kaže, važno da se poštuju mjere i vidi se da ih veliki broj građana poštuje i ponaša se savjesno.

"Ne znamo kako će virus da se ponaša individualno u našem ogranizmu. Treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze i da imamo rizik od komplikacija", rekla je.

Ističe da virus svakodnenvo pokazuje da je tu. Ako se svi budu ponašali kao prethodnih dana, uskoro će se vidjeti rezultati, rekla je.

Područje najviše žarišne aktivnosti virusa je u Novom Pazaru, Tutinu, Beogradu Vranju..., navela je Darija Kisić Tepavčević. Kaže da je Beograd najveći grad s najvećom gustinom smještaja.

"Prvi cilj je, i svi željno iščekujemo dan kada ćemo da kažemo da više nemamo nijedan smrtni ishod", rekla je Kisić Tepavačević i naglasila da mjere moraju da daju rezulatate i da od svakog od nas zavisi kakvi će ti rezultati biti.

Poštovanje mjera je apsolutno efikasno i spasava živote. To nije 'samo'. To je nešto što je izuzetno efikasno. Savremeni čovek bi možda želeo čarobni štapić, ali moramo svi da se potrudimo", ukazala je Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je mala vjerovatnoća da će virus nestati sam od sebe i da dalji razvoj situacije isključivo zavisi od samih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije