Ex -Yu

Kitarovićeva reaguje na Vučićevu izjavu: Ne komentariše političke teme

Kitarovićeva reaguje na Vučićevu izjavu: Ne komentariše političke teme
Foto: N.N. | Kitarovićeve reaguje na Vučićevu izjavu: Ne komentariše političke teme

ZAGREB - Kabinet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović reagovao je danas na izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, da je njegova posjeta Zagrebu planirana za kraj ove godine otkazana jer je govorio istinu o nestalim osoba, odnosno da je tokom posljednjeg rata u Hrvatskoj nestalo više Srba nego Hrvata.

U saopštenju objavljenom u dijelu hrvatskih medija se navodi da Kabinet predsjednice Hrvatske "ostaje pri stavu da u ovom prazničnom periodu", kada svi treba da budu posvećeni svojim porodicama i najmiliijima, "ne komentarišu političke teme".

"Za to će biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i praznici pravoslavnih vjernika. Ako, pak, političari ipak žele da šalju poruke u vrijeme praznika, one treba da budu nekonfliktne i da doprinose međusobnom razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja", navodi se u saopštenju, koje su mediji uglavnom objavili u cjelosti.

Jedno od tih pitanja je, kako se navodi, i pitanje nestalih koje hrvatska predsjednica smatra ne samo političkim pitanjem već prije svega humanitarnim.

"Smatramo da su upravo u ovo božićno vrijeme još više u mislima svih, posebno njihovih porodica koje ih još traže".

Vučić je sinoć u intervjuu za televiziju Pink rekao da je uvijek spreman za sastanak s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Odgovarajući na pitanje zašto je otkazan njegov posjeta Zagrebu planirana za decembar ove godine, Vučić je rekao: "Sastanak s (predsjednicom Kolindom Grabar) Kitarović će možda biti, možda neće - ja sam uvek spreman".

Kao mogući razlog otkazivanja njegove posjete, predsednik Vučić je rekao da bi to moglo biti zato što je govorio taj što je govorio istinu o nestalima, rekavši da je po njemu istina da je više nestalih Srba nego Hrvata.

"Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji, svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još...", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije