Ex -Yu

Ko je Crnogorac koji je ranjen u Beogradu?

Ko je Crnogorac koji je ranjen u Beogradu?
Foto: Kurir.rs | Ko je Crnogorac koji je ranjen u Beogradu?

BEOGRAD - Miodrag Daka Davidović (62), nikšićki biznismen koji je iz snajpera ranjen u Beogradu, u trenutku pucnjave bio je u društvu vladike nikšićko-budimljanskog Joanikija.

Davidović je privatnim vozilom prebačen u bolnicu gdje mu je ukazana pomoć, a vladika Joanikije ostao je na mjestu pucnjave, ali nije želio da daje izjave uz obrazloženje da je “uviđaj u toku” i da “on nije bio meta napada”.

U prvi mah, mnogi su se začudili zbog čega je vladika Joanikije bio u društvu nikšićkog biznismena. Ali, kada se "pročešlja" Davidovićeva biografija, odgovor je jasan – ranjeni biznismen iz Nikšića decenijama slovi za velikog ktitora pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, ali i u Republici Srpskoj i Srbiji. Dobitnik je ordena Svetoga Save prvog reda, a u maju 2015, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, od mitropolita Amfilohija Davidović je dobio orden Svetog kralja Milutina za nemjerljiv doprinos koji je dao u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore.

"Veliki graditelj, Sveti kralj Milutin je u toku svoje četrdesetogodišnje vladavine podigao četrdeset hramova, a naš Miodrag Davidović nastavlja njegovo sveto djelo obnavljajući ostrošku svetinju", rekao je mitropolit Amfilohije 2015, kada je odlikovao Davidovića ordenom Svetog kralja Milutina.

"Nije da Svetom Vasiliju nije sve moguće i nije da svetac nije mogao sačuvati svoju kuću i bez nas, ali svetac hoće i da čovjek učini žrtvu. Svetac hoće da mu svi neutješni priđu, da nas osnaži i ovjeri. On svoju kuću na zemlji hoće ne radi sebe nego radi nas. Ovo govorim onima koji drugačije misle i puštaju da ih ovo vrijeme smutno, vrijeme stidno, pokori i obljubi. Svetinja je obnovila samu sebe, ali je obnovila i svaka blagočestiva duša, svjetlost u očima moje počivše sestre Milijane, pa je ovo mali dar i za pokoj njene duše",  rekao je Davidović.

Zajedno sa privrednikom Spasojem Albijanićem, Davidović je finansirao izgradnju Spomen-muzeja srpskim žrtvama stradalim u Miloševićima i Starom Brodu kod Višegrada.

Pored toga što je veliki ktitor prvaoslavnih svetinja, Davidović važi i za finansijera srpskih stranaka u Crnoj Gori. Ove godine imao je političkih izleta, pa je – kako je nedavno rekao u crnogorskim medijima – pomogao osnivanje novog opozicionog bloka pod nazivom “Da svako ima”, kojeg čini koalicija nekoliko opozicionih (prosrpski) orijentisanih stranaka, piše "Blic".

Davidović je inače kum Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore, i bio je ministar trgovine u Vladi SAO Hercegovina, a poslije raskola u nekada jedinstvenom DPS bio je uhapšen od strane Đukanovićevog režima. Izgradio je hram Svetog Save na Goliji kod Nikšića. Vlasnik je preduzeća "Neksan" koje se bavilo proizvodnjom vina i alkoholnh pića, ali i visokogradnjom. U vlasništvu Davidovićeve kompanije "Neksan" bio je i budvanski hotel “Admiral” kojeg je u zapuštenom stanju pre dve godine kupio od ruske Metropol grupe, piše "Kurir".

Sa vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Daka Davidović je očigledno dijelio stav o aktuelnoj sudbini srpskog naroda u Crnoj Gori.

Podsjetimo, vladika Joanikije je prije godinu dana izjavio da "u Crnoj Gori nije bilo ovolike mržnje prema srpskom narodu kao što je to danas".

Vladika je napomenuo da je "srpski narod naučio da trpi i da se nada, vjeruje, da se moli i prašta, te da će, bez obzira na iskušenja, ići naprijed".

POVEZANE VIJESTI:

Crnogorski biznismen ranjen u luksuznom beogradskom hotelu

Dodik nije bio izložen opasnosti tokom pucanjve ispred beogradskog hotela

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije