Ex -Yu

Ko je novi-stari premijer Slovenije?

Ko je novi-stari premijer Slovenije?
Foto: N.N. | Ko je novi-stari premijer Slovenije?

LJUBLJANA - Lider Slovenačke demokratske stranke Janez Janša, kojeg je slovenački predsjednik Borut Pahor predložio danas za mandatara nove vlade, već dva puta je bio premijer, a neko vrijeme je čak proveo u zatvoru, optužen za krijumčarenje oružja.

Janša (61) koji je postao poznat kao disident u bivšoj Jugoslaviji, uhapšen je kao novinar, zajedno s kolegama, pošto su u jednom magazinu objavili kritike tadašnje Jugoslovenske narodne armije, podsjeća B92.

Predsednik SDS-a postao je 1993. godine i od tada je na njenom čelu.

Bio je i ministar odbrane Slovenije od 1990. do 1994. godine, i u vrijeme desetodnevnog rata tokom kojeg se Slovenija odvojila od Jugoslavije 1991. godine bio je jedan od predvodnika Slovenačke teritorijalne odbrane.

Janša je prvi put postao premijer 2004. godine, odmah nakon što je Slovenija pristupila EU.

Kako mediji ističu, ironično za nekoga ko je svoje ime stekao kao novinar disident, optužen je da vrši pritisak na novinare i izgubio je sljedeće izbore nakon što je iz Finske optužen za podmićivanje tokom kampanje 2008. godine.

Povukao se sa funkcije premijera u drugom mandatu 2013, nakon manje od dvije godine, zbog korupcionaškog skandala.

Janša, osuđen zbog primanja mita po vojnom ugovoru s finskom kompanijom "Patrija" tokom prvog mandata (2004-2008), uspio je da Ustavni sud poništi tu kaznu.

Negirao je krivično djelo i Ustavni sud je 2015. godine odbacio prethodnu presudu.

Jedan bivši agent slovenačke vojno-obavještajne službe je u martu 2011. optužio Janšu da je tokom raspada Jugoslavije kada je vršio dužnost ministra odbrane Slovenije, bio uključen u krijumčarenje oružja.

Janšu je za šverc oružjem optužio i austrijski novinar Rihard Šnajder u svojoj knjizi "Šta nam možete", gdje je naveo da je Janša uzimao proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je išlo u Republiku Hrvatsku i Republiku BiH, što je on odbacio.

Janšu su često upoređivali sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanome, i to ne samo zbog slične biografije, već i zbog metoda koje koriste, kao i zbog desničarskih izjava o migrantima, koje su obilježile značajan dio njegovog dosadašnjeg političkog puta.

Slovenački predsjednik Borut Pahor ranije danas je i zvanično predložio Janšu za mandatara nove vlade i pozvao poslanike da ga potvrde za premijera.

Odluku da Janša bude mandatar donijele su kasno sinoć četiri slovenačke stranke, koje su postigle sporazum o formiranju vladajuće koalicije, prenosi STA.

Očekuje se da će parlament potvrditi Janšu za premijera i da će o tome glasati u roku od nedjelju dana.

Janša će naslediti Marjana Šareca koji je prošlog mjeseca podnio ostavku.

Novu vladajuću većinu, koja ima 48 poslanika u 90-članom parlamentu, uz Janšin SDS čine još i Stranka modernog centra (SMC), hrišćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI) i Demokratska stranka penzionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije