Ex -Yu

Ko pod okriljem noći pali automobile u Zagrebu?

Ko pod okriljem noći pali automobile u Zagrebu?
Foto: Ilustracija | Ko pod okriljem noći pali automobile u Zagrebu?

ZAGREB - Od početka ove godine u Zagrebu su već izgorjela četiri vozila, a policija je utvrdila da su dva zapaljena namjerno, piše "Večernji list".

Način postupanja uvijek je ili gotovo uvijek isti, počinioci, ili više njih, noću se približe odabranom automobilu, u njega ubace neku zapaljivu tečnost, a nakon što požar bukne, nestanu pod okriljem mraka.

Vlasnici zapaljenih vozila potom zbrajaju štetu, a policija uglavnom tapka u mraku jer počinioci još nisu pronađeni.

U svijetu organizovanog kriminala paljenje automobila je poruka, odnosno upozorenje, navodi Večernji, te dodaje da je problem i u tome što vlasnici zapaljenih automobila nerado sarađuju sa policijom i većina onih kojima su automobili namjerno zapaljeni tvrde da im niko nikada nije prijetio.

U svakom slučaju paljenje vozila postalo je ozbiljan problem kako za građane tako i za policiju, a o tome svjedoči i policijska statistika, navodi list, što potvrđuje i zvanična statistika.

Naime, prošle godine u Zagrebu su tako izgorela ukupno 64 vozila, pri čemu je u 22 slučaja utvrđeno da je riječ o krivičnom dijelu, dok se za preostala 42 požara smatra da su prouzrokovana nekim tehničkim kvarom na vozilu.

Za policiju je poražavajuće da je od 22 namjerno zapaljena vozila pronašla počinioce samo u jednom slučaju.

Godinu prije bilo je 15 namjerno zapaljenih vozila, a počinioci su pronađeni u dva slučaja, dok je još 51 vozilo izgorjelo zbog tehničkog kvara.

Za vlasnike vozila u Zagrebu najgora je bila 2016. jer je te godine namjerno zapaljeno 30 vozila, a počinioci su nađeni u svega tri slučaja.

Istovremeno je zbog tehničkog kvara izgorjelo 39 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije