Ex -Yu

"Koha" tvrdi da je dobila "non pejper"

"Koha" tvrdi da je dobila "non pejper"
Foto: Ilustracija | "Koha" tvrdi da je dobila "non pejper"

PRIŠTINA - Prištinska "Koha" je, pod oznakom ekskluzivno, objavila da je dobila takozvani non pejper koji su navodno pripremile Njemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

List navodi da nije mogao da potvrdi autentičnost tog nezvaničnog dokumenta, prema kojem će se Srbija i tzv. Kosovo međusobno priznati.

Prema tom "non pejperu", bio bi stvoren "autonomni okrug sjevernog Kosova", u skladu sa zakonima i ustavom tzv. Kosova. Srpska pravoslavna crkva imala bi "privilegovani status", dok bi se Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, bila dužna da "ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama".

Navodi se da će ove napore podržati članice EU i SAD, a da bi proces trebalo da bude završen prije kraja februara 2022. godine.

Prema tom "non pejperu", tzv. autonomni okrug sjevernog Kosova imao bi pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite pravosuđa, policijske službe, urbanog razvoja i evropske saradnje, u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

Prema planu, obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Sjevernu Mitrovicu i grad Zubin Potok sa 63 sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije