Ex -Yu

"Kojoj je to zemlji koja se nedavno pridružila NATO bolje"

"Kojoj je to zemlji koja se nedavno pridružila NATO bolje"
Foto: Ilustracija | "Kojoj je to zemlji koja se nedavno pridružila NATO bolje"

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko upitao je u kojoj se to zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje i pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo samu Alijansu.

Ruski ambasador je, reagujući na izjave šefa Pentagona Marka Espera, zapitao kako američkim kolegama još nije dosadilo da ponavljaju jedne te iste otrcane mitove o "malignom uticaju" Rusije i "blagotvornoj ulozi" NATO-a u regionu Balkana, kada je svima već davno poznata njihova neubjedljivost, prenosi "Sputnjik".

"Navikli smo na predmetan razgovor. Molimo da navedete primere - u kojoj se zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje, uključujući i u sferi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala? Pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo samu Alijansu?", objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Rusije u Beogradu.

Bocan-Harčenko je rekao da će Moskva uvijek težiti da poveća svoj ugled na Balkanu, da razvija dijalog i uzajamno korisnu saradnju u različitim formatima, ali da ta težnja nikada nije sadržala i neće sadržati zadatak da djeluje u regionu na štetu drugih, kao što se kaže, da se "druži protiv nekoga".

Uzgred, naveo je Bocan-Harčenko, veoma neočekivan je zaokret misli Marka Espera - da mandat misije KFOR, koji je utvrđen u Savjetu bezbjednosti UN, uključuje suprotstavljanje Rusiji, stalnoj članici Savjeta bezbjednosti UN.

"Ali, možda je za misiju pripremljen neki nepoznati mandat, koji nije u okviru međunarodnog prava i Povelje UN, nego je u okviru takozvanog `poretka zasnovanog na pravilima`? Nadam se da je to neuspela šala Marka Espera", naveo je ruski ambasador u Srbiji.

Međutim, istakao je Bocan-Harčenko, nastojanje da se Kosovo pretvori u uporište NATO-a sa najvećom bazom "Bondstil", teška je i sasvim ozbiljna stvarnost. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije