Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kon: Građani mogu da provjere da li su imali virus korona

Kon: Građani mogu da provjere da li su imali virus korona
Foto: Tanjug | Kon: Građani mogu da provjere da li su imali virus korona
N.N.

Od ponedjeljka građani Srbije mogu da se testiraju na lični zahtjev i otkriju da li imaju antitela na korona virus.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za "RTS" da je riječ o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitijela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitijela.

"Objektivno više nismo u epidemiji", istakao je Kon.

Jedna od novih mjera koja se primjenjuje od ponedjeljka je i ta da građani mogu da se testiraju i da provjere da li su možda imali korona virus. Dr Predrag Kon rekao je za "RTS" da će se vjerovatno testirati, mada kako kaže, ne žuri jer nije imao zdravstvene tegobe.

Kon kaže da će testiranje biti moguće i u Gradskom zavodu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, kao ni za to koji se testovi koriste.

Objašnjava da je riječ o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitijela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitijela.

"Najpametnija preporuka je da svaki onaj ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase - da mu nalaz protumači jedan od tri specijaliste - infektolog, imunolog ili virusolog", rekao je Kon.

Prema njegovim riječima, mora svaki pacijent da se ispita, da se sa njim razgovara, čim se otkrije nalaz IGM-a treba uraditi i pi-si-ar test koji bi potvrdio da je infekcija akutna ili bi odbacio.

Kon kaže da ogroman broj ljudi misli da je preležao Kovid, jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona, a niko ne može da tvrdi da nije.

"Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije", rekao je Kon.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezentativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne pristanu.

Testovi za imunitet su sigurniji - 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

Mnoge mjere popuštaju, Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim dijelovima Srbije, on nije izrazito visok jer su radili na zaštiti da spriječe epidemiju.

Prema njegovim riječima, "kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja".

"Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo. Nismo u klasičnoj epidemiji, sama odjava traži obaveze - da 28 dana to bude nula, objektivno više nismo u epidemiji", zaključio je doktor Kon.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije