Ex -Yu

Kon prvi put bez maske, poslao poruku građanima

Kon prvi put bez maske, poslao poruku građanima
Foto: Screenshot/RTS | Kon prvi put bez maske, poslao poruku građanima

BEOGRAD - Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon prvi put od početka epidemije pojavio se bez maske u studiju RTS-a. Navodi da je do toga došlo jer je situacija među vakcinisanima sigurna.

Epidemiolog dr Predrag Kon je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da je situacija među vakcinisanima sigurna i da će oni u nekoj perspektivi moći i slobodnije da se ponašaju.

"Ljudi koji su zaštićeni odnosno vakcinisani mogu da se okupljaju i očekuje se da će u nekoj perspektivi moći jednostavnije da žive i da slave, da sve ono što je sastavni deo našeg života bez neke brige sprovode", rekao je Kon za RTS.

Objasnio je da je masku jutros skinuo prvi put od početka epidemije jer se u studiju nalazio među vakcinisanim osobama.

Govoreći o epidemijskoj situaciji navodi da se u Srbiji definitivno diže kolektivni imunitet, i kako kaže, tu nema spora.

"Sasvim je sigurno da nikako ne može da se poredi sadašnja situacija sa situacijom prošle godine u ovo vreme. Sada smo u stabilnijoj situaciji, iz nedelje u nedelju mi imamo pad obolevanja, istina, ne ravnomerno u zemlji", navodi Kon i upozorava da je ipak potreban oprez jer je virus i dalje među nama, i, kako kaže, nisu nam potrebna negativna iznenađenja.

On je dodao da se "nalazimo u uslovnom djelimičnom popuštanju, da moramo da imamo neke kriterijume jer, kako kaže, potpuno popuštanje je nešto što nosi rizik.

Apeluje na mlade da se vakcinišu jer se najviše kreću.

"Sada jeste trenutak poziva mladima i neprekidno to treba ponavljati. Mladi su tu negde oko 15 odsto vakcinisani. Govorimo o mladima između 18 i 35 godina. To je ta mladost koja nije vakcinisana, a najviše se kreće i najviše može da sačuva virus. Ako ona ne bude čuvala virus tako što se vakciniše i onemogući mu opstanak onda smo mi na ozbiljnom putu da se ratosiljamo bar na teritoriji Srbije ozbiljnog povećanja", ocjenjuje Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije