Ex -Yu

Kontrolisanom eksplozijom odlomljen vrh tornja Zagrebačke katedrale

Kontrolisanom eksplozijom odlomljen vrh tornja Zagrebačke katedrale
Foto: Anadolija | Kontrolisanom eksplozijom odlomljen vrh tornja Zagrebačke katedrale

ZAGREB - Vrh sjevernog tornja Zagrebačke katedrale, koji je oštećen u zemljotresu koji je pogodio glavni grad Hrvatske 22. marta, odlomljen je u kontrolisanoj eksploziji i spušten na zemlju, kako bi bio saniran jer mu je zbog oštećenja prijetilo urušavanje.

Pripadnici Vojske Hrvatske su na tornju postavili eksploziv, alpinisti sajle kojom su učvrstili dio koji se odlomio nakon detonacije, a potom ga je na tlo spustila dizalica koja ima krak dužine čak 120 metara.

Dio tornja koji je srušen umotan je u specijalne folije da bi poslije eksplozije bilo što manje fragmenata koji bi se raspršili naokolo.

Rušenje je od jutros konstantno odgađano zbog vjetra. Prvobitna ideja je bila da toranj bude srušen juče, ali je takođe zbog vjetra rušenje prolongirano.

Na sjevernom tornju je uočeno oštećenje zida kamenog stubišta i manje pukotine u svodovima tornja, navedeno je u analizi glavnog projektanta obnove katedrale arhitekte Damira Foretića.

Na fotografijama i snimcima uočena su oštećenja na kamenim elementima, prenose hrvatski mediji.

Poslije ponovljenog snimanja statičari iz stručne komisije i članovi radne grupe zaključili su jednoglasno da treba ukloniti dio sjevernog zvonika jer prijeti da se uruši na katedralu.

Tada je donesena odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima oko 15 metara kubnih kamena i težak je oko 30 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije