Ex -Yu

Kosovo usvojilo Platformu dijaloga sa Srbijom

Kosovo usvojilo Platformu dijaloga sa Srbijom
Foto: Ilustracija | Kosovo usvojilo Platformu dijaloga sa Srbijom

PRIŠTINA - Pregovarački tim Kosova usvojio je Platformu za dijalog sa Srbijom kao jedini zvaničan stav Prištine o dijalogu.

Najavljeno je da će tekst tog dokumenta u petak biti predat Skupštini Kosova koja na prvoj narednoj sjednici treba da ga usvoji.

Kopredsjedavajući pregovaračke ekipe Špend Ahmeti rekao je da je to zvaničan stav Kosova i da je u cjelosti zasnovan na Ustavu Kosova.

"Ustav je jasan. Teritorijalni integritet i suverenitet Kosova je garantovan Ustavom. To je svima jasno a za nas je to zakonska obaveza", kazao je Ahmeti.

Fatmir Ljimaj, koji je takođe kopredsjedavajući pregovaračke ekipe, rekao je da je platforma zasnovana na Ustavu, deklaraciji o nezavisnosti Kosova i odluci Međunarodnog suda pravde.

Tokom jutarnjeg sastanka šefova pregovaračke ekipe Kosova sa predsjednikom, premijerom i predsjednikom kosovskog parlamenta platforma je dobila bezrezervnu podršku.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je novinarima poslije tog sastanka da ni on ni predsjednik Hašim Tači nisu portparoli Amerike i da njoj to nije ni potrebno na Kosovu.

"Amerika govori sama, ni predsjednik ni ja nismo portparoli SAD, oni govore sami", rekao je Haradinaj.

On je ocijenio da je platforma "održiv dokument principa i stavova koje Kosovo ima u dijalogu".

"Platforma proizilazi iz Ustava, obavezana je Ustavom i štiti Ustav Kosova", kazao je Haradinaj.

Odgovarajući na pitanje o mogućem ukidanju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, Haradinaj je rekao da nije promijenio stav i da će takse ostati na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije