Ex -Yu

Kovid-potvrde obavezne u Hrvatskoj

Kovid-potvrde obavezne u Hrvatskoj
Foto: Helena Jankovičová Kováčová/Pixabay | Kovid-potvrde obavezne u Hrvatskoj
N.N.

ZAGREB -Nacionalnni Štab civilne zaštite donio je odluke o uvođenju obaveznih kovid-sertifikata u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Kovid-sertifikati ili obavezno testiranje za one koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus biće uvedeni od ovog ponedeljka.

Jedna odluka odnosi se na uvođenje obaveznog testiranja svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obavezno testiranje svih zaposlenih u industriji socijalne zaštite, a treća na pacijente, tj. uvođenje posebnih mjera bezbjednosti institucije, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici dužni su da postupe prilikom prijema pacijenata.

Zaposleni bez kovid-sertifikata moraju da se testiraju dva puta nedjeljno. Oni koji nisu testirani ne smiju da idu na posao. Zdravstveni i socijalni radnici koji nisu vakcinisani ili se nisu oporavili od virusa moraće da se testiraju dva puta nedjeljno.

Zaposleni koji odbiju testiranje ili odbiju da predoče kovid-sertifikat ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu ostati u prostorijama poslodavca, navedeno je u Odluci.

Pravila za pacijente u bolnicama

Pacijenti koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili planiranu intervenciju, prateći porođaj, roditelji ili staratelji koji ostaju sa djecom i osobe koje dolaze da prate pacijente i posjećuju hospitalizovane osobe moraće da dostave potvrdu o Kovidu ili druge odgovarajuće dokaze o vakcinaciji, potvrdu o preležanoj bolesti ili testiranje. Sve će provjeriti ovlašćena lica ljekara.

Djeca mlađa od 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju sa kim da ostanu kod kuće ili posjećuju hospitalizovane roditelje, braća i sestre ne moraju da imaju potvrdu o Kovidu ili druge dokaze o vakcinaciji, oporavku ili testiranju.

Kovid-potvrde ili druge relevantne dokaze ne moraju da imaju oni koji odlaze u bolnicu samo na pregled ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili klinikama.

Izuzeti su i oni koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Ko još ne mora da se testira

Ni zaposleni niti pacijenti kojima je dijagnostikovana kovid-19 na osnovu brzog testa na antigen u proteklih 9 mjeseci, oni kojima je u porodici dijagnostikovan pacijent sa kovidom i imali su kontakt sa njima, neće morati da se testiraju.

Laboratorijsko testiranje, osobe kojima je PCR dijagnostikovan koronom prije više od 6 mjeseci i manje od 9 mjeseci, i osobe koje su se oporavile od kovida i dijagnostikovane su im PCR, BAT ili će vjerovatno biti vakcinisane vakcinom sa jednom dozom u roku od 8 mjeseci od oporavka i nije prošlo više od 9 mjeseci od primanja prve doze.

 

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije