Ex -Yu

Krivična prijava rukovodstvu bolnice zbog zamjene pacijenata

Krivična prijava rukovodstvu bolnice zbog zamjene pacijenata
Foto: Pexels/Klaus Nielsen | Krivična prijava rukovodstvu bolnice zbog zamjene pacijenata

LJUBLJANA - Slovenačko ministarstvo zdravlja najavilo je krivičnu prijavu protiv rukovodstva Opšte bolnice Celje, nakon što je u toj medicinskoj ustanovi zamijenjen identitet dva starija pacijenta, od kojih je jedan preminuo, a jedan preživio.

Ovo današnje saopštenje dolazi nakon što je interna istraga pokazala da je do greške došlo tokom trijaže, kada su dva pacijenta iz staračkog doma dovezena u bolnicu istim kolima hitne pomoći, prenosi STA.

Istraga je, takođe, pokazala i da je medicinski tretman pacijenata bio adekvatan i da nije bio uzrok smrti jednog od njih u bolnici.

Dva starija pacijenta su dovezena istim vozilom Hitne pomoći iz istog Doma za stare osobe i kod sebe nisu imali identifikacione narukvice, pa su informacije uzeli od ekipe Hitne pomoći, ali ministarstvo kaže da su njihova imena bila na odjeći koju su imali po dolasku u bolnicu.

Kada se preživjeli pacijent vratio u starački dom, nosio je pantalone sa svojim imenom, dok je sva medicinska dokumentacija bila za drugog pacijenta, koji je preminuo u bolnici.

Ovo je „neobična okolnost koja bi mogla biti važna, možda čak i odlučujuća, za rasvjetljavanje ovog vanrednog događaja“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo traži "objektivnu odgovornost" uprave bolnice, što prema krivičnom pravu podrazumijeva da neko može da odgovara za ishod koji nije namjeravan.

Bolnica je preživjelog proglasila mrtvim i obavijestila njegovu porodicu. Prije nego je otkrivena greška obavljena je sahrana.

Rukovodioci bolnice ponudli su ostavke zbog zabune, ali upravni odbor nije prihvatio njihovu ostavku nakon što je pregledao rezultate interne istrage, koja je takođe pokazala da u radu zaposlenih u Domu za stare u mjestu Loka pri Zidanem Mostu, odakle su došla dva pacijenta, nije bilo nepravilnosti, navodi STA.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije