Ex -Yu

Krivokapić: Ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate

Krivokapić: Ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate
Foto: Anadolija | Krivokapić: Ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate
Srna

PODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić istakao je da je ekspertska Vlada Crne Gore postigla izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci, te kao ilustraciju naveo da će zemlja ove godine ostvariti ekonomski rast od 10 odsto.

Krivokapić je u autorskom tekstu naveo da je od prvog dana stvaranja nove Vlade, "poražena oligarhija DPS-a i satelita, pokušavala da prikrije ekonomski zločin nad Crnom Gorom", te ocijenio da je razlog za to jer se ta stranka nije mogla pomiriti sa gubitkom moći i privilegija.

"Pokušavao je i pokušava neuspješno da izazivanjem incidenata, generisanjem podjela i zloupotrebom osjetljivih identitetskih - etničkih i religijskih - pitanja, prikrije ekonomski zločin nad Crnom Gorom i pribavi sebi legitimitet takozvane ekskluzivne zaštitnice države i nacionalnih prava jednog naroda", naveo je Krivokapić i dodao da je DPS sve činio s ciljem stvaranja privida da nema stabilnost Crne Gore bez te stranke.

"Nedavni događaji su, međutim, potvrdili da je uzrok svih incidenata koji su se događali u našoj zemlji, u zadnjih godinu, instruisan upravo od pomenute političko-kriminalne kaste", istakao je Krivokapić u autorskom tekstu.

Govoreći o radu ekspertske Vlade, Krivokapić je naveo da će Crna Gora, zahvaljujući aktivnostima njegovog kabineta, zabilježiti ekonomski rast od 10 odsto u 2021. godini.

"Za razliku od 2020, kada je prihod od turizma iznosio svega 144 miliona evra, ovogodišnji prihod od turističke sezone iznosi oko 700 miliona evra", naveo je on.

Krivokapić je dodao da je od juna do avgusta ostvaren budžetski suficit od preko 100 miliona evra.

"Ovosezonski prihodi od PDV-a, blizu 209 miliona evra, na većem su nivou od rekordne 2019. godine, kada su iznosili oko 196 miliona evra, što je rezultat odlične ljetnje turističke sezone, ali i povećane discipline usljed uvođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa", istakao je Krivokapić.

On je rekao da je depozit u bankama ove godine porastao za skoro 400 miliona evra, a izvoz robe za 60 miliona evra.

"Crnogorski javni dug je sa 103 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), koliko je iznosio prošle godine, u junu ove godine smanjen na 88 odsto BDP-a", napomenuo je Krivokapić.

On je, između ostalog, naveo da je formiran Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je već demistifikovao procese nelegalnih dodjela stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima, uključujući objavljivanje dijela dokumentacije o izgradnji prve dionice auto-puta.

Prema njegovim riječima, Vlada je organizovala najveću pljenidbu narkotika u istoriji Crne Gore, više od tone kokaina u Zeti.

On je dodao da je Vlada do sada raskinula 12 koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana.

Krivokapić ističe da je zbog revnosnog i predanog rada ova vlada, u svega deset mjeseci, dobila podršku, komplimente i čestitke od nekih od najznačajnih evropskih adresa, među kojima i od njemačkog kancelara Angele Merkel, britanskog premijera Borisa Džonsona, francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

On je poručio da vrata Vlade ostaju otvorena za sve dobronamjerne, poštene, vrijedne i stručne ljude koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije