Ex -Yu

Krivokapić: Ubistvo Duška Jovanovića velika mrlja za Crnu Goru

Krivokapić: Ubistvo Duška Jovanovića velika mrlja za Crnu Goru
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Krivokapić: Ubistvo Duška Jovanovića velika mrlja za Crnu Goru

PODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da će njegova vlada insistirati da se rasvijetle svi slučajevi napada na novinare i dodao da svojevremeno ubistvo urednika podgoričkog Dana predstavlja "veliku mrlju" za cijelo društvo.

Krivokapić je za podgorički Dan rekao da se do sada nije moglo govoriti o slobodi medija u Crnoj Gori zbog svih napada na novinare, koji su profesionalno obavljali svoj posao.

"Insistiraćemo da se rasvijetle svi slučajevi napada na novinare. Sloboda medija jedan je od prioriteta ove vlade, koja će raditi na poboljšanju ambijenta u kom mediji u Crnoj Gori djeluju. Zato je ovaj datum važan da se podsjetimo koliko su slobodni mediji važni za nas kao građane ove države", kazao je Krivokapić povodom Dana novinara, koji se u Crnoj Gori obilježava 23. januara.

Premijer je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedjela protiv novinara, među kojima je i napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine kada je na njega ispred redakcije Dana iz mraka ispaljen rafal.

Nalogodavci i izvršioci ubistva još su van domašaja pravde i nisu procesuirani, najviše zahvaljujući propustima u istrazi.

Osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić, i to za krivično djelo saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića.

On se tokom postupka branio ćutanjem, a osuđen je na 19 godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je povodom Dana novinara ocijenio da postoji utemeljena zabrinutost u pogledu slobode izražavanja i medijskog ambijenta, u kojem su zabilježeni određeni pomaci u istragama slučajeva napada na imovinu medija, dok ostaju nerasvijetljeni najteži napadi na novinare, prije svega ubistvo glavnog i odgovornog urednika Duška Jovanovića.

Sekulović je kazao da ovako zapažanje za crnogorske institucije ne može i ne smije biti predmet pregovaranja, jer sloboda govora i nezavisnost medija su jedan od glavnih pokazatelja demokratskog društva i države koja počiva na vladavini prava.

"Sistem mora u potpunosti zaštititi bezbjednost novinara i efikasno reagovati na napade na njihov tjelesni i profesionalni integritet", rekao je Sekulović.

On je dodao da se i ove godine Dan medija dočekuje bez odgovora na pitanje ko su svi učesnici izvršenja ubistva Duška Jovanovića, ko je naručilac, koji je motiv, ali i ko je odgovoran jer istraga nije dovela do rasvjetljavanja.

"Kredibilitet crnogorskih institucija zavisi od rasvjetljavanja ovog monstruoznog čina", istakao je još Sekulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije