Ex -Yu

Krivokapić najavio novu strategiju u borbi protiv virusa korona

Krivokapić najavio novu strategiju u borbi protiv virusa korona
Foto: Anadolija | Krivokapić najavio novu strategiju u borbi protiv virusa korona

PODGORICA - Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je novu strategiju u borbi protiv virusa korona koja, između ostalog, predviđa ukidanje Nacionalnog koordinacionog tijela i uključivanje građana u ocjenjivanje epidemioloških mjera.

"Ići ćemo u dva pravca - donosićemo nove mjere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanja među građanima i na osnovu njihovih rezultata prilagodimo dalji plan mjera", rekao je Krivokapić za "Deutsche Welle".

On je naveo da će raspustiti Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije i da će biti formirana dva stručna tijela - Savjet i Komisija za kontrolu zarazne bolesti.

"Savjet će biti formiran pri Vladi koja će, na osnovu preporuka Savjeta, donositi plan daljih mjera. Dakle, Savjet će preuzeti funkciju Nacionalnog koordinacionog tijela, a prijedloge mjera će donositi u saradnji sa komisijom koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja", pojasnio je Krivokapić.

On je dodao da će mjere prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će, u dogovoru sa članovima Vlade, prihvatati ili odbijati prijedlog mjera Savjeta.

Na pitanje kako će obezbijediti da građani poštuju mjere, kada ih sada ignorišu, Krivokapić je ponovio da će i njih uključiti u ocjenjivanje mjera.

"Nakon burnog perioda sukoba, previranja i nepovjerenja, došlo je vrijeme da svi zajedno shvatimo da moramo zajednički da radimo i žrtvujemo neke svoje običaje i navike kako bismo osigurali naše zdravlje i zdravlje najbližih", poručio je Krivokapić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije