Ex -Yu

Kuburović: Biće upućen dopis za puštanje generala Mladića na liječenje

Kuburović: Biće upućen dopis za puštanje generala Mladića na liječenje
Foto: N.N. | Kuburović: Biće upućen dopis za puštanje generala Mladića na liječenje

HAG - Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da će na osnovu izvještaja ljekara iz Srbije, koji su prije dva dana posjetili generala Ratka Mladića u Hagu, vjerovatno biti upućen dopis sudskom Mehanizmu za njegovo privremeno puštanje na slobodu i liječenje u Srbiji.

Kuburovićeva je danas posjetila generala Mladića u pritvorskoj jedici u Hagu, gdje je prehodno prisustvovala ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala.

"Posetila sam generala na njegov poziv i molbu", rekla je Kuburovićeva za Radio-televiziju Srbije i dodala da je razgovor trajao nešto više od sat vremena.

Komentarišući današnju ceremoniju zatvaranja Haškog tribunala, Kuburovićeva je rekla da poruke koje su se danas čule potpuno odgovaraju cjelokupnom radu te institucije u protekle 24 godine.

"Kao što je bilo selektivno suđenje i selektivna pravda, tako su bili i selektivni govori. Ono što upada u oči je pominjanje optuženih i osuđenih Srba i to postupci koji nisu pravosnažno okončani, pominjanja samo žrtava koje nisu srpske. Najgore što to dolazi od strane sudija koje treba da nastave postupke pred Rezidualnim mehanizmom", ukazala je Kuburovićeva.

Početkom oktobra Vlada Srbije je dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu radi liječenja, a na zahtjev Mladićeve porodice i branilaca, ali Haški tribunal tome nije udovoljio.

Haški triunal je Mladića 22. novembra prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog zločina u BiH, a očekuje ga drugostepeni postupak pred Mehanizmom po žalbi koju je najavila njegova odbrana.

NJegova porodica i advokati nepredikno apeluju da mu se odobri liječenje na slobodi, jer u pritvorskoj jedinici u Hagu nema adekvatnu njegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije