Ex -Yu

Kurc: Austrija podržava članstvo Kosova u Interpolu

Kurc: Austrija podržava članstvo Kosova u Interpolu
Foto: Tanjug | Kurc: Austrija će ipak podržati prijem Kosova u Interpol

BEČ - Austrija podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc agenciji APA povodom današnje posjete Prištini.

Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea promijenila svoj stav s tim u vezi.

Naime, Štrahe je prilikom nedavne posjete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rješenje između Beograda i Prištine.

Štrahe je, prije dvije nedelje, rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsjednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti riješen.

APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će „Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova“.

Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti iznijeli argumente u vezi međunarodne policijske saradnje, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.

Ukazuje se da je prioritet predsjedavanja Austrije EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

„To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbjednosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju“, rekao je Kurc.

I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije