Ex -Yu

Kurti: Beograd dobio sve, za Prištinu sastanak u Vašingtonu neuspjeh

Kurti: Beograd dobio sve, za Prištinu sastanak u Vašingtonu neuspjeh
Foto: Tanjug/AP | Kurti: Beograd dobio sve, za Prištinu sastanak u Vašingtonu neuspjeh

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti poručio je da je, kako kaže, nelegalni kosovski premijer Avdulah Hoti juče u Vašingtonu potpisao sporazum sam sa sobom.

Kurti je u objavi na Facebook nalogu naveo da je jučerašnja akcija pokazala da se predizborna kampanja u Sjedninjenjim Američkim Državama nastavlja.

"Izborna kampanja u Sjedinjenim Državama se nastavlja. Sinoć su u prisustvu predsednika Trampa (Donald Tramp, predsjednik SAD) nelegitimni kosovski premijer i autokratski predsjednik Srbije potpisali sporazum sami sa sobom", ocijenio je Kurti.

Prema njegovim riječima, u tim potpisanim dokumentima nema nijedne tačke vezane za odnose sa Beogradom, koja bi se mogla smatrati postignućem delegacije iz Prištine.

Bivši premijer samoprograšenog Kosova iznio je niz kritika na jučerašnji sporazum, za koji je naveo da ide na štetu Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

"Moratorijum na pitanje članstva i osporavanje korištenja Gazivoda njihovi su ogromni neuspjesi. Svi u našem regionu su svjesni da 'mini-Šengen' pomaže hegemoniji Srbije u ovom dijelu Evrope," istakao je Kurti.

Zločini i ratna šteta, dug koji Srbija duguje, kako je naveo, kosovska delegacija je ignorisala ili zaboravila.

"Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se povećavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, a njihovi problem nisu ni predstavljeni", ocijenio je Kurti.

Kako je naveo, Srbija je tražila pristup moru - dobila je, tražila je finansije - dobila je, zatražila je preusmjeravanje željeznice do Merdara - dobila je, tražila je 'mini-Šengen' - dobila je, tražila da se skine tačka koja je, između ostalog, podrazumijevala priznavanje - i uklonjena je.

"Dakle, nigdje nije obećano uzajamno priznanje. Naprotiv, Grenel (Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine ) je priznao da je pristao da ukloni tu tačku. Šta je ova delegacija donijela za Kosovo u odnosu na Srbiju, a da nije štetu, sramotu i opasnost", upitao je Kurti.

Kako je podsjetio, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džimi Karter jednom je rekao da nijedan sporazum ne može biti dugoročan ako obje strane ne pobijede.

"Na međunarodnoj sceni između Srbije i Kosova, Srbija dobija sve što cilja, a Kosovo ništa. Na ekonomskom polju Srbija i dalje dobija više, prihvatanjem njenog hegemonističkog položaja u regionu, slobodan prolaz i trgovinu na Kosovu, pristup moru.... Izraelu treba zahvaliti, ali priznanje između Kosova i Izraela je nešto između naših zemalja, uz pomoć Sjedinjenih Država. Srbija nema razloga da bude umiješana u kosovske odnose sa Izraelom. Ne kupujemo priznanje od Izraela ustupajući suverenitet Srbiji," naveo je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je istakao da su Gazivode, energetika, mini-Šengen, putevi Srbije kroz KiM do pre nekoliko dana bili neprihvatljivi kao teme razgovora sa Srbijom za stranke na Kosovu.

"Ova promjena pokazuje koliko su nedostojni. Otišli su tamo s obećanjem o priznanju, ali kada je Vučić rekao da nema razgovora ako priznanje ne bude eliminisano, nisu se usudili da insistiraju. Prihvatili su sve što je Vučić tražio. Naravno, predizborna kampanja u SAD se nastavlja," zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije