Ex -Yu

Kurti: Grenel želi sporazum sa Beogradom do septembra

Kurti: Grenel želi sporazum sa Beogradom do septembra
Foto: Arhiva | Kurti: Grenel želi sporazum sa Beogradom do septembra

KOSOVSKA MITROVICA - Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel požurivao postizanje sporazuma manje se fokusirajući na sadržinu teksta, kao i da želi da sporazum dvije strane bude postignut do septembra.

Kurti je u ponedjeljak tokom video konferencije sa albanskim studentima američkog Univerziteta Harvard, govorio, između istalog, o ulozi SAD u rješavanju problema Prištine sa Srbijom i postizanju konačnog sporazuma, prenijela je "Koha ditore".

Upitan o razlozima zbog kojih administracija američkog predsjednika Donalda Trampa želi normalizaciju odnosa sa Srbijom, Kurti je rekao da smatra da Grenel ne želi tima da nanese štetu građanima Kosova, već njegov zahtjev za ubrzavanje sporazuma vidi kao "istorijsko dostignuće samog Grenela".

"Grenel je zatražio brzi sporazum i moj utisak je da nije želio neko zlo Albancima i Kosovu. Kad nešto želite da uradite brže, onda se povećava pritisak. Njemu se žurilo za postizanje istorijskog sporazuma, fokusirao se manje na sadržinu teksta", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sporazum je Grenelu glavni cilj.

"U oktobru mi je rečeno da želi sporazum u februaru, a sada želi da sporazum bude postignut u septembru", naveo je Kurti.

Kurti tvrdi i da Tramp nije znao kada je u Helsinkiju sreo svog ruskog kolegu Vladimira Putina "da će ojačati ruski uticaj na zapadnom Balkanu", prenio je sinoć Kosovo onlajn.

"Bila su dva neuspjela pokušaja sa državnim udarima, u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, a treći na redu je Kosovo ili Bosna. Tramp je zaokupljen osnaživanjem Kine, a Putin pokušava da tu situaciju iskoristi na zapadnom Balkanu", ocijenio je Kurti.

Kurti je u razgovoru sa albanskim studentima naveo i da od uspostavljanja mjera reciprociteta prema Srbiji, koje su uvedene 1. aprila, "taj proces funkcioniše dobro", prenosi Kosovo onlajn.

"Srbiji se ne sviđa reciprocitet. I Grenel je, takođe, bio protiv. Rekao mi je da ukinem takse i ja sam ukinuo, ali smo im rekli da ćemo uspostaviti reciprocitet. Rekao sam mu da je reciprocitet bila Trampova omiljena riječ", navodi Kurti.

On je albanskim studentima rekao i da želi normalizaciju odnosa sa Srbijom, uz međusobno priznanje i ocenio da bi dijalog trebalo da se nastavi, ali "bez mapa na stolu".

"Ne postoji dijalog sa mapama na stolu, niti ima predsednika oko mapa. Konačni rezultat razgovora trebalo bi da bude obostrano priznavanje", rekao je Kurti na video konferenciji sa studentima američkog Univerziteta Harvard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije