Ex -Yu

Kurti: Srbija da se oslobodi Kosova, odmakne od Rusije i Kine

Kurti: Srbija da se oslobodi Kosova, odmakne od Rusije i Kine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kurti: Srbija da se oslobodi Kosova, odmakne od Rusije i Kine
Tanjug

BRISEL - Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredjeljenje koje je osvojilo najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, izjavio je da je spreman na dijalog sa Beogradom u kome će ljudi imati koristi, ali da nije prihvatljivo da se uđe u dijalog u kome se očekuje da se Srbiji nadoknadi gubitak Kosova za vrijeme Miloševića.

Kurti je u intervjuu za briselski Juronjuz rekao da bi Beograd trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, jer se čini da ne žali niti se kaje.

"Važno je da u Srbiji dođe do promjena u pogledu načina na koji gledaju Kosovo", rekao je Kurti.

Upitan da li i dalje želi puno izvinjenje, priznanje i odštetu od Beograda, Kurti kaže da je to neophodno, kao i da je neophodno da se Beograd što prije udalji od Rusije i Kine.

"Mislim da bi trebalo da se odmaknu od Ruske Federacije i Kine i da pokušaju da to urade što brže. Moraju se osloboditi Kosova. Oslobodili smo Kosovo od Srbije. Mislim da bi Srbija trebalo da se oslobodi Kosova", rekao je Kurti.

Upitan kako postići pomirenje Srba sa Kosova i Albanaca, Kurti kaže da to nije neophodno, jer se nisu borili s njima, već sa Beogradom.

"U tom smislu potrebno je da se Srbija suoči sa svojom prošlošću, da se pogleda u ogledalo, a ne da Kosovo gleda vojnim dvogledom. I da prizna našu nezavisnost. Mislim da je Srbiji potreban srpski Šarl de Gol koji će reći, baš kao što je Šarl de Gol rekao 'Francuska je sjajna bez Alžira', da je Srbija sjajna bez Kosova", rekao je on.

Kada se radi o vakcinama, Kurti je rekao da neće primiti vakcine od Beograda koji ih nabavlja od Rusije i Kine i dodao da je u pogledu vrijednosti i interesa, "naša orijentacija" uvijek bila prema Zapadu.

Kada se radi o Albaniji, Kurti je rekao da bi, da se na KiM održava referendum o pridruživanju Albaniji, on glasao za.

Kako je objasnio, po Ustavu Kosovo ne može da postane dio Albanije, ali može da se pridruži federaciji s tom zemljom.

Govoreći o nedavno održanim izborima, on je kazao da neće ući u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova niti sa Demokratskim savezom, jer se radi o strankama koje su prethodnih 20 godina vodile zemlju i koje bi trebalo da se reformišu.

"Mi sada želimo poslove i pravdu, što znači da želimo da zaustavimo migraciju mladih zaposlenjem i želimo da se borimo protiv korupcije i okončamo elemente zarobljavanja države, koje su uglavnom sprovodile ove stranke koje su izgubile na nedjeljnim izborima", rekao je Kurti.

Istovremeno, Kurti je poručio Evropskoj uniji da bi trebalo da se reformiše u cijelosti, a ne samo metodologiju proširenja.

"Šest zemalja zapadnog Balkana i EU su važni jedni drugima. I mislim da će sa šest zemalja zapadnog Balkana EU postići podudarnost s Evropom kao kontinentom i nikada to ne smijemo da zaboravimo", rekao je Kurti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije