Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kurti mandatar za sastav vlade samoproglašenog Kosova

Kurti mandatar za sastav vlade samoproglašenog Kosova
Foto: Arhiva | Kurti mandatar za sastav vlade samoproglašenog Kosova
Tanjug

PRIŠTINA - Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, Aljbin Kurti, mandatar je za sastav nove prištinske vlade, saopštio je danas predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Iako najavljen današnji susret Tačija i Kurtija se nije dogodio, a objavu da je dekretarom mandat dodijeljen lideru Samoopredjeljenja, kosovski predsjednik je objavio na svom Facebook profilu.

Kurti još nema većinu za sastav nove vlade, a Tači mu je povjerio mandat, kao lideru pokreta koji je dobio najveću podršku na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Tači je saopštio da je prihvatio prijedlog Samoopredjeljenja da Kurti bude mandatar za sastav nove prištinske vlade i o tome je, kaže, zvanično obavijestio i parlament.

"Ovo je vrlo važan korak za stvaranje novih institucija i ustavni rok za formiranje Vlade Republike Kosovo počinje danas", napisao je Tači na svom Facebook profilu.

U skladu s tim Kurti ima 15 dana rok da sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, dogovori postizbornu koaliciju i zajednočko formiranje vlasti, četiri mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora.

Ukolik Kurti ne obezbijedi većinu za formiranje vlade, Tači će mandat povjeriti nekoj drugoj stranci, a ako i taj pokušaj propadne, na kosovskoj teritoriji će biti raspisani novi vanredni parlamentarni izbori.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije