Ex -Yu

Kosovo ukida takse BiH

Kosovo ukida takse BiH
Foto: Twitter | Kurti najavio privremeno i uslovno ukidanje taksi

KOSOVSKA MITROVICA - Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je večeras da je Vlada Kosova donijela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenju mjera reciprociteta u odnosu na Srbiju.

Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da će takse na srpske proizvode biti ukinute i zamijenjene mjerama reciprociteta, dok će na robu iz BiH takse biti u cjelosti ukinute bez reciprociteta.

On je naveo da će odlluka stupiti na snagu večeras prije ponoći i da će važiti do 15. juna, kada će biti donijeta procjena o tome kako je sprovedena.

Za mjeru reciprociteta rekao je da je donijeta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.

"Vlada je na sastanku i donosi se veoma važna odluka, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom. U trgovinskim odnosima sa Srbijom oznake koje se koriste u sledećim dokumentima biće u skladu sa ustavom Kosova i važećim zakonima", kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, odluku koju večeras donosi vlada sprovode granična policija, carina, KVFA, agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.

"Dakle, donosimo odluku koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja", poručio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije