Ex -Yu

"Kurti ne bi trebalo da vređa Srbiju - državu čiji je građanin"

"Kurti ne bi trebalo da vređa Srbiju - državu čiji je građanin"
Foto: Facebook | "Kurti ne bi trebalo da vređa Srbiju - državu čiji je građanin"

BEOGRAD - Prištinski zvaničnik Aljbin Kurti ponaša se kao palikuća koji želi da zapali požar na Balkanu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Srbija izražava veliku zabrinutost zbog pretnji Aljbina Kurtija. Njegove najavljene mere odmazde predstavljaju pokušaj destabilizacije regiona za račun onih koji se protive pronalaženju rešenja putem dijaloga", upozorio je Đurić povodom Kurtijeve izjave da će Priština i bez taksa natjerati Beograd da prizna Kosovo.

Đurić je danas poručio prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju neka se, ako želi da utiče na politiku Srbije, kandiduje na izborima za parlament Srbije.

"Dok Srbiju bude predvodio Aleksandar Vučić sigurno je da neće moći da natera nikoga u Beogradu da prizna njegovu lažnu nezavisnost", istakao je Đurić.

On je ocijenio da Kurti, kao "pokrajinski zvaničnik srpske pokrajine u privremenim organima samouprave" ne bi trebalo da vrijeđa državu Srbiju čiji je građanin, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Kurti ima priliku da okrene novi list u odnosima Beograda i Prištine, ali će je po svemu sudeći propustiti, jer čini sve da se prikaže ekstremnijim od svojih prethodnika", zaključio je Đurić.

On je naglasio da Beograd ostaje otvoren za produktivan dijalog o Kosovu i Metohiji ukoliko sa druge strane ima civilizovanog sagovornika, koji za početak mora da bezuslovno ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije.

"Sve ostalo bilo bi rušenje mogućnosti za nastavak dijaloga, i Kurti bi trebalo da konačno shvati da više nije opozicioni lider i nestašno dete prištinske politike, te da počne da se u skladu sa tim i ponaša", zaključio je Đurić.

Kurti je na vanrednoj sjednici prištinskog parlamenta, sazvanoj na zahtjev opozicije koja se protivi postepenom i uslovnom ukidanju takse, rekao da će Priština i bez takse natjerati Beograd da prizna nezavisnost Kosova i naveo da za to postoje mnogo pametniji načini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije