Ex -Yu

Kurti ne odustaje od "velike Albanije"

Kurti ne odustaje od "velike Albanije"
Foto: Tanjug/AP | Kurti ne odustaje od "velike Albanije"

PRIŠTINA - Aljbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta Samoopredjeljenje, koji je, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, dobio najveću podršku građana Kosova na proteklim vanednim izborima, ponovio je sinoć da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

"U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca", rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobjede.

"Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovdje", kazao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje ističe da je nacionalno ujedinjenje "istorijski interes Albanaca", a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: "Mi ne biramo (albansku) uniju, ali on bira nas".

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne iskjučuje jedno drugo, ali smatra da "Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije", a kao primjer navodi Njemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema njegovim riječima, ideja kosovskog predsjednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumijevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, "država propadne".

"Ne vjerujem u uniju kroz neuspjeh, već kroz uspjeh", rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da "uspjeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspjeh".

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

Sa Albanijom će kaže raditi na postizanju sporazuma, ali ne za kameru, već za njihovu primjenu.

"Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove , su teme kojima ću se pored ose Ðakovica - Skadar baviti u razgovorima sa premijerom (Edi) Ramom", kazao je Kurti.

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili pripadici tzv. OVK nad Srbima i prpadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

Podsetivši da je Samoopredjejenje bilo protiv formiranja Specijalnog suda, Kurti je rekao da će tu pravosudnu instituciju učiniti nepotrebnom jačanjem lokalnih sudova.

"Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, vjerovatno zbog izbora", primijetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svjedocima na tom sudu.

Ne vjeruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.

Kurti je istakao da u novoj kosovskoj vladi ne želi Srbe, koji ne priznaju Kosovo i koji su vezani za Beograd, kada ima one koji to nisu i koji, kako kaže, Kosovo smatraju državom.

Kurti je u prvom intervjuu za KTV, nakon što je CIK saopštila prve preliminarne rezultate proteklih izbora, rekao da bi bilo "nemoralno razgovarati sa Srpskom listom, kada su tu Rašić i Nikolić", koji su mu poželjeli pobjedu na izborima".

Lider Pokreta Samoopredeljenje kaže da još nije razgovarao sa predstavnicima Srba, ali je dodao:

"Imamo Srbe na Kosovu koji kažu ''Ustav Republike Kosovo''. Sa njima ću početi razgovore".

Smatra da je dobro provjeriti da li je Srpska lista spremna da glasa za to da u buduću vladu uđe predstavnik Srba van te liste.

Kurti je rekao da će vladu formirati sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, i da će ona imati 12 ministarstava, a kao razlog zbog kojeg smatra da u njoj ne treba da budu predstavnici Srpske liste, navodi da oni ne mogu da dopru do drugih Srba, poput Nenada Rašića, kojeg, kako je rekao, poznaje.

Smatra da je najbolje da Srpska lista i DPK, Kadri Veseljija, budu u opoziciji, jer to, kaže, "nisu stranke, već su to države".

"Da bismo imali demokratsku izgrađenu države, potrebno nam je da Srpska lista i DPK budu u opoziciji", kaže Kurti.

Razgovore o formiranju vlade će, ističe, započeti sa DSK, a zatim i sa dugim strankama.

Kada je o Srbims riječ, Kurti je zapitao zašto bi u vladu, na primjer, uzeo (Nenada) Rikala kad, kako kaže, "ima Nenada Rašića".

Ne smatra da je to pritisak na Srpsku lisu, već, kako kaže, "oslobađanje" od Beograda.

Ne može, dodao je, da ne prefirara više Srbe koji ne govore „Kosovo i Metohija" ili „privremene kosovske institucije", koji Oslobodilačku vojsku Kosova nazivaju teroristima.

"Moramo da budemo jasni. Prvo moramo napasti ono što je dobro", rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da će, kada preuzme vladu, preispitati sve do sada postignute sporazume u tom procesu.

Prema njegovim riječima, da bi se znalo kako nastaviti dalje, mora se znati šta se događalo u prošlosti i na kojim pozicijama su ovi sporazumi sada.

Podsjetio je da je bio protiv dijaloga uz posredovanje Brisela, koji je bio zatvoren i vodio se između, kako kaže, "šefova država".

Dodao je da će dijalog započeti sa "kosovskim Srbima", a za Briselski sporazum, koji naziva "sporazum Tači-Dačić" je rekao da je štetan.

Govoreći o ukidanju nametnutih sto odsto uvećanih taksi za proizvode iz Srbije i BiH,Kurti je rekao da "to nije politika Samoopredjeljenja", ali da smatra da ga treba regulisati na principu reciprociteta.

Rekao je i da tokom današnjeg susreta sa ambasadorom SAD u Prištini nije bilo govora o taksama.

Kurti je najavio da će se u četvrtak sastati sa Isom Mustafom i Vjosom Osmani kako bi razgovarali o postizbornoj koaliciji.

Ukoliko sa DSK-om ne budu mogli da formiraju koaliciju i vladu, Kurti smata da treba ponovo ići na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije