Ex -Yu

"Kurti nije ukinuo takse, samo ih je uslovno suspendovao"

"Kurti nije ukinuo takse, samo ih je uslovno suspendovao"
Foto: Ilustracija | "Kurti nije ukinuo takse, samo ih je uslovno suspendovao"

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Aljbin Kurti nije ukinuo takse na robu već ih privremeno, oročeno, uslovno suspendovao i istovremeno nametnuo mehanizam koji blokira protok roba, ljudi i kapitala.

"To svakako nije ukidanje tarifa", rekao je Ðurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Istakao je da se stav Srbije nije promijenio i dodao da Priština treba da ukine bezuslovno, jednostrano nametnute anticivilizacijske takse.

"Ono što se desilo nije ukidanje taksi već samo privremena, uslovna, oročena suspenzija i onda Priština zamišlja da bi sa Beogradom mogla da razgovara sa pištoljem na slepočnici tako što bi ona procenjivala da li Beograd pregovara na način koji se njima dopada, pa ako im se ne dopada kako mi pregovaramo onda će da vrate takse. Da li možete da zamislite da se pregovori vode ozbiljno na taj način?", upitao je Ðurić.

Kako je rekao, ta suspenzija ustvari nije nikakva suspenzija jer su, dodao je, istovremeno uveli netarifne barijere kojima su takođe sprečili normalnu cirkulaciju robe.

Konkretan primjer za to je, kaže, primjena veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata.

"Umesto sertifikata koji su statusno neutralni i dogovoreni u okviru dijaloga pod posredovanjem EU Priština insistira od trgovaca, a i od državnih organa Srbije da izdaju međunarodne sertifikate iako je to direktno kršenje sporazuma postignutih pod okriljem EU", dodao je Ðurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije