Ex -Yu

Kurti odgovorio SAD-u nakon prvih mjera protiv Prištine

Kurti odgovorio SAD-u nakon prvih mjera protiv Prištine
Foto: Tanjug/Arhiva | Kurti odgovorio SAD-u nakon prvih mjera protiv Prištine

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas, nakon što su SAD preduzele mjere protiv Prištine zbog dešavanja na sjeveru KiM, da se "demokratija ne može suspendovati ili držati kao talac".

Kurti je u video obraćanju na Fejsbuku rekao da je Priština pojačala komunikaciju sa međunarodnom zajednicom i da je smirivanje situacije zajednički cilj, ali je ponovio stav da albanski gradonačelnici opština na sjeveru KiM, uprkos slaboj izlaznosti na izborima zbog bojkota Srba, "i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima" i da imaju punu podršku vlasti u Prištini.

On je za nasilje još jednom optužio, kako je naveo, grupe ekstremne desnice, koje je povezao sa Milanom Radojčićem i Zvonkom Veselinovićem, ali i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom BIA  Aleksandrom Vulinom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koje je nazvao njihovim "gazdama iz Beograda", prenosi Koha.

Ocijenio je da protest tokom kojeg se napadaju policija i KFOR "nije protest za opštinu, već za vlast" i dodao da se na tzv Kosovu vlast može dobiti samo putem izbora, a ne nasiljem i zločinom".

Ponovio je i da je samoprogašeno Kosovo "najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu".

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da je otkazivanje učešća tzv. Kosova na vojnim vježbama "Defender Europe 2023", "prva posljedica" za vladu u Prištini.

"Za Kosovo su ove vježbe završene. Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za deeskalaciju situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahteve. Zato razmatramo šta će biti naše sljedeće akcije'', rekao je Hovenijer novinarima u Prištini.

Hovenijer je rekao i da SAD imaju dva zahtjeva za vladu u Prištini - da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz zgrada opština, kao i da povuče policajce iz tri zgrade opština na sjeveru KiM.

Povezana vijest:

SAD uputile dva zahtjeva Prištini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije