Ex -Yu

Kurti traži da se Tačijev dekret o vladi proglasi neustavnim

Kurti traži da se Tačijev dekret o vladi proglasi neustavnim
Foto: Arhiva | Kurti traži da se Tačijev dekret o vladi proglasi neustavnim

KOSOVSKA MITROVICA - Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je od ustavnog suda da dekret predsjednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija o mandataru za sastav nove vlade proglasi neustavnim, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Kurti je, kako se navodi, sudu podnio mišljenje u kojem je, između ostalog, zatraženo da se Tačijev dekret proglasi nevažećim i u suprotnosti sa odredbama ustava, prenijela je sinoć RTK.

Predsjedništvo privremenih prištinskih institucija podnijelo je prethodno ustavnom sudu mišljenje koje se odnosi na dekret Hašima Tačija kojim je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.

U saopštenju predsjedništva podsjeća se da je Tači donio dekret nakon konsultacija s političkim strankama zastupljenim u skupštini.

Juče, tokom dana, mišljenje ustavnom sudu podnijeli su i poslanička grupa Pokreta Samoopredjeljenje, predsjednica skupštine Vjosa Osmani i poslanička grupa Demokratski savez Kosova, prenosi Kosovo online.

Ustavni sud je donio odluku da privremeno, do 29. maja, suspenduje dekret predsjednika Hašima Tačija da povjeri mandat za premijera Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije