Ex -Yu

Lajčak: Nikoga neću prisiljavati na dogovor koji ne želi

Lajčak: Nikoga neću prisiljavati na dogovor koji ne želi
Foto: Tanjug | Lajčak: Nikoga neću prisiljavati na dogovor koji ne želi

BEOGRAD - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je večeras u Beogradu da očekuje da se dijalog nastavi u julu i istakao da, kao posrednik, nije tu da bilo koga prisiljava na dogovor koji ne žele, već da pomogne da se postigne održivo rješenje prihvatljivo za "sve strane".

Lajčak je u Beogradu, gdje boravi prvi put kao posrednik EU, a poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je posvećen tome da se potpuno angažuje u nastavku dijaloga pod okriljem EU, bez daljeg odlaganja.

Kaže da je tu da pomogne da obje strane rade na postizanju sporazuma koji će normalizovati odnose i riješiti sve postojeće probleme i koji će biti održiv i prihvatljiv za region i članice EU.

"Kao posrednik u dijalogu nisam ovde da bilo koga prisiljavam na dogovor koji ne žele, nego da pomognem da se postigne rješenje i sporazum koji je prihvatljiv za obje strane", rekao je Lajčak.

On je zahvalio Vučiću na otvorenosti i spremnosti da sjedne za pregovarački sto i dodao da Vučić zna koliko je taj proces važan za Srbiju i njen narod

Kako kaze, sa Vučićem je imao vrlo konstruktivan razgovor o sljedećim koracima, metodologiji, prioritetima i modalitetima, kao i ukupnim očekivanjima.

Lajčak je, kao i Vučić, rekao da očekuje da će pregovori biti nastavljeni u julu.

Dodao je da ne treba zaboraviti da je u posljednjih deset godina dijalog donio stvarne rezutlate za narod na KiM.

Istakao je i da je Srbija dio Evrope u sred Evrope i da su problemi Srbije, kao i rješenja, i problemi i rješenja EU.

"Vaša budućnsot je evropska. Znamo da je put Srbije kao EU visoko povezan sa dijalogom, to je jasno rečeno u Rezoluciji UN i svim odlukama. Želimo da Srbija napreduje ka EU i uvjeren sam da će stići tamo", rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije