Ex -Yu

Lajčak: Sastanak bio težak, potpuno različiti pristupi

Lajčak: Sastanak bio težak, potpuno različiti pristupi
Foto: Facebook/Miroslav Lajčák | Lajčak: Sastanak bio težak, potpuno različiti pristupi
Tanjug

BRISEL - Sastanak delegacija Beograda i Prištine na viskom nivou bio je težak i pokazao je potpuno različit pristup dvije strane, izjavo je danas visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištne Miroslav Lajčak.

"Posljedica toga je da smo danas postigli veoma malo", rekao je on.

Lajčak je rekao da je razgovarano je o nekoliko razčlitih prijedloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.

"Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mjesečnom novou pod posredstvom Evropske unije, da će se rješavati aktuelna pitanja i pripremiti sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku", kazao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premejer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti su se dogovorili da se sastanu u septembru.

"Za nas, Evropsku uniju, važno je da naglasimo da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa", naglasio je Lajčak.

"Zato očekujemo od obje strane da rade zajedno, da prevaziđu nasljeđe prošlosti i riješe sva neriješena pitanja", naveo je on.

Današnjem sastanku na viskom nivou prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije