Ex -Yu

Lavrov: Nećemo dozvoliti reviziju događaja na Balkanu od prije 25 godina

Lavrov: Nećemo dozvoliti reviziju događaja na Balkanu od prije 25 godina
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Nećemo dozvoliti reviziju događaja na Balkanu od prije 25 godina

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je da ima kolega u regionu koji pokušavaju da revidiraju istoriju Drugog svjetskog rata i događaja na Balkanu od prije 25 godina, ali da to Moskva neće dozvoliti.

Lavrov je podsjetio da se ove godine navršava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovim sporazumom, koji je potpisan u američkoj bazi Rajt Peterson 21. novembra 1995. godine zaustavljen je građanski rat u BiH.

Ruska Federacija jedan je od garanata Dejtonskog sporazuma.

Lavrov se u Beogradu najprije sastao sa svojim kolegom Ivicom Dačićem, a potom i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega su se dvojica zvaničnika obratila medijima. Vučić je na konferenciji za novinare rekao je da ga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na današnjem sastanku upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rješavanja kosovske krize.

Vučić je istakao da je sa Lavrovom razmijenio mišljenja o čitavom nizu pitanja, a da je ključna tema bila - odnosi dvije zemlje u međuanrodnim okvirima i podrška Rusije integritetu Srbije, kao i situacija na KiM. Dogovoreno da se Srbija sa Rusijom konsultuje gotovo na dnevnom nivou.

Kad je riječ o kosovskom pitanju, Lavrov je rekao da Rusija polazi od toga da EU koja ima mandat posrednika ne smije da se izoluje od svojih obaveza i mora da ih ispunjava pošteno i bori se za realizaciju već postignutih rješenja, prije svega o ZSO, koji je sabotiran od albanske strane.

"Danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake i incijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rješnje na osnovu Rezolucije SB UN 1244", poručio je danas u Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nećemo dozvoliti nikakve rokove po pitanju rješavanja pitanja Kosova i Metohije", istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija polazi i od toga da EU, koja ima mandat da bude posrednik u dijalogu, ne smije da se "izoluje" od svojih obaveza, i da mora da se bori za realizaciju postignutih sporazuma, koje sabotiraju kosovski Albanci.

Rješenje, kaže, mora da bude potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

"Rješenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ga odobri SB UN. Smatramo da ne smije da se forsira i uklapa u vještačke rokove. Složićemo se samo sa onom odlukom koja odgovara Srbiji. Mi ćemo odbraniti stavove Srbije koja ima veliku ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije