Ex -Yu

Lavrov: SAD i EU da natjeraju kosovske Albance da zaustave provokacije

Lavrov: SAD i EU da natjeraju kosovske Albance da zaustave provokacije
Foto: Twitter | Lavrov: SAD i EU da natjeraju kosovske Albance da zaustave provokacije

MOSKVA - Rusija poziva SAD i Evropsku uniju da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, poslije razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

"Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije Savjeta bezbjednosti, koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom i natjeraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku", rekao je Lavrov, prenosi Tass.

On je istakao da Rusija neće dozvoliti da Savjet bezbjednosti promjeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

"Čini nam se da Zapad pokušava da prisili sekretarijat UN da progura neke prijedloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo direktno krešenje Rezolucije 1244, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje", naglasio je Lavrov.

Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom.

"Nastavljamo intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou, čemu je ton posebno dala posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu u januaru", rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je Putin sa zvaničnicima u Beogradu tada ražgovarao o sprovođenju prethodnih dogovora, kao i da su dogovoreni novi vidovi saradnje u oblasti privrede, spoljne politike i međuparlamentarne razmjene.

"Naša parlamentarna saradnja se razvija", istakao je Lavrov.

"Sljedeći sastanak bilateralne Međuparlamentarne komisije, kojom kopredsjedavaju predsjednik Dume, Vjačeslav Volodin i predsjednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, biće održan u junu u Beogradu", dodao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije