Ex -Yu

Linta: Genocidna tvorevina NDH osnovana prije 79 godina

Linta: Genocidna tvorevina NDH osnovana prije 79 godina
Foto: N.N. | Linta: Genocidna tvorevina NDH osnovana je prije 79 godina

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta podsjetio je da je 10. aprila 1941, u Drugom svjetskom ratu osnovana ustaška pronacistička "genocidna tvorevina Nezavisna država Hrvatska".

"Hrvatski narod je 10. aprila 1941. godine masovno i s velikim oduševljenjem pozdravio njemačke vojnike koji su ušli u Zagreb smatrajući ih oslobodiocima i prijateljima. NDH je bila država u kojoj su vladali rasni zakoni i gdje su masovno i na najsvirepije načine ubijani Srbi, Jevreji i Romi, dok je jedan od simbola te države bila najveća fabrika smrti na Balkanu, zloglasni logor Jasenovac", podsjetio je Linta.

U saopštenju za javnost, on je ocijenio Linta da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću i nije priznala počinjeni genocid nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata.

"U današnjoj Hrvatskoj sve bitne institucije kao što su Katolička crkva, političke stranke desne orijentacije, Hrvatski sabor, Vlada Hrvatske, Hrvatska radio-televizija, Fudbalski savez Hrvatske, niz udruženja hrvatskih veterana i mnogi drugi rade u većoj ili manjoj mjeri na rehabilitaciji genocidne NDH i ustaškog pokreta", naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, brojne činjenice pokazuju da većina Hrvata smatra genocidnu NDH pravom hrvatskom državom, a ustaške zločince borcima za hrvatsku slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije