Ex -Yu

Linta: Međunarodna zajednica da zaštiti pravoslavne hramove

Linta: Međunarodna zajednica da zaštiti pravoslavne hramove
Foto: N.N. | Linta: Međunarodna zajednica da zaštiti pravoslavne hramove

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u BiH da konkretno reaguju i zaštite pravoslavne hramove i malobrojne Srbe u federalnom Sarajevu i Federaciji BiH.

Linta je osudio varvarske napade na pravoslavne hramove Svetog Save i Svetih apostola Petra i Pavla u Sarajevu, te ocijenio da je nekažnjeno skrnavljenje pravoslavnih hramova samo jedan u nizu dokaza da je mit o multietničkom Sarajevu bezočna laž i izmišljotina.

On je naglasio da je tragična, ali očekivana činjenica, da se pred očima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i drugih međunarodnih zvaničnika nekažnjeno skrnavi i uništava vjerska baština srpskog naroda i šalju poruke mržnje preostalim Srbima u Sarajevu da za njih tamo nema normalnog života.

Cilj bošnjačke politike, podsjetio je Linta, bio je protjerivanje više od 150.000 sarajevskih Srba, a nakon rata sistematsko cementiranje etničkog čišćenja.

"Obijanje, pljačkanje i skrnavljenje navedenih pravoslavnih hramova nije ništa novo i samo su jedan od mnogobrojnih anticivilizacijskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u tom gradu koji traju od završetka rata", istakao je Linta.

Linta je naveo da brojne činjenice pokazuju da je riječ o kontinutitetu rušilačke kampanje i namjeri potpunog zatiranja viševjekovnog postojanja srpskog naroda u Sarajevu, kao i da se malobrojnim Srbima otvoreno poručuje da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili će postati predmet brutalnih fizičkih napada.

"Sasvim je očekivano da bošnjačke vlasti neće javno osuditi ove vandalske napade niti će preduzeti konkretne mjere da se pronađu organizatori i počinioci i da budu najstrože kažnjeni", ocijenio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije