Ex -Yu

Linta: Srbija da donese rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima

Linta: Srbija da donese rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima
Foto: Arhiva | Linta: Srbija da donese rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od Srbije da povodom 80 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske (NDH) donese rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH i odredi dan sjećanja na srpske žrtve genocida NDH.

Linta je naveo da je to način da se sistematski njeguje kultura sjećanja i konačno započne pravedna borba za priznanje genocida nad srpskim narodom u međunarodnoj zajednici.

On je naglasio da je koncept NDH bio smišljen i planiran genocid nad srpskim narodom, sprovođen pod parolom da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu protjerati.

"Zločin genocida u NDH po svojim razmjerama je ravan Holokaustu koji je nacistička Njemačka izvršila nad Jevrejima. Ustaški genocid u NDH vršen je na najbrutalnije i najsvirepije načine, uglavnom `ručno`, koristeći 57 metoda ubijanja noževima, maljevima, sjekirama, specijalnim sječivima od kojih je najpoznatiji 'srbosjek'", podsjetio je Linta.

On je naveo da je zločin genocida izvršen kroz sistem koncentracionih logora smrti, kao i masovnim pokoljima izvan njih.

"Jedino su u NDH postojali koncentracioni logori za istrebljenje djece, a u njima je, prema nepotpunim istraživanjima, stradalo 42.791 srpsko djete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske djece", naveo je on.

Linta je podsjetio da je u NDH, prema nepotpunim istraživanjima, ubijeno više od 750.000 Srba, a da je oko 250.000 Srba bilo prinuđeno da se, zarad spasa golog života, odrekne pravoslavne vjere i pod prisilom i smrtnom prijetnjom prihvati katolicizam.

Linta je ukazao da se u Hrvatskoj ustaše i NDH rehabilituju i veličaju na razne načine, te ukazao da je pozdrav "Za dom spremni" suštinski i formalno ozakonjen, da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, a više od 30 ulica nose imena ustaških zvaničnika ili javnih ličnosti koje su bile bliske tom režimu.

On je dodao da je u Hrvatskoj podignuto i na desetine spomenika ustaškim zločincima, da se služe mise Anti Paveliću i ustaškim generalima i pukovnicima, da se ustaški grb sa početnim bijelim poljem se slobodno koristi u javnosti, a ustaše se smatraju hrvatskim patriotama i borcima za slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije