Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Linta: Srpski đaci bez udžbenika u Hrvatskoj dokaz netrpeljivosti

Linta: Srpski đaci bez udžbenika u Hrvatskoj dokaz netrpeljivosti
Foto: N.N. | Linta: Srpski đaci bez udžbenika u Hrvatskoj dokaz netrpeljivosti
Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je danas da srpski učenici u Hrvatskoj nemaju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici zbog šovinističke i revizionističke politike Vlade Andreja Plenkovića.

"Srpski učenici prvog, petog i sedmog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj nemaju udžbenike na materinjem od početka školske godine sa licemjernim i providnim obrazloženjem da se kasni sa prevodom sa hrvatskog na srpski jezik, a zatim i zbog tobožnje procedure provjere udžbenika", naveo je Linta u izjavi za javnost.

U pitanju je, smatra on, još jedan u nizu dokaza da je Hrvatska država mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, srpskom jeziku, ćirilici i svemu drugom što je srpsko.

"Dobro je poznato da Hrvatska više 17 godina brutalno krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je Hrvatski sabor usvojio krajem 2002. godine kao jedan od uslova za početak pregovora sa EU. Prema pomenutom, Srbi imaju pravo pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice a u praksi navedena odredba je mrtvo slovo na papiru", ukazao je Linta.

Linta je pozvao Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da insistira kod Ministarstva obrazovanja Hrvatske da se u što kraćem roku riješi problem udžbenika za srpske učenike.

"U slučaju da Hrvatska to ne učini, Srbija treba da upozna međunarodne organizacije, prije svega, Evropsku uniju, sa brutalnim kršenjem prava srpske zajednice s krajnjim ciljem njihove asimilacije ili iseljavanja", naveo je Linta.

Prema njegovim rijecima, preostali Srbi u Hrvatskoj su građani trećeg reda koji se konstantno smatraju remetilačkim faktorom i dežurnim krivcem za sve loše i protiv njih se nekažnjeno ispoljava mržnja i netreljivost.

"Vrhunski je cinizam da Hrvatska traži od Srbije da ispuni brojne uslove u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a sistematski sama krši evropske vrijednosti kao što su ljudska prava i prava manjina, vladavina prava, antifašizam i brojne druge", zaključio je Linta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije