Ex -Yu

Linta: Tuđmanov ustaški režim izvršio agresiju na Srbe i Jugoslaviju

Linta: Tuđmanov ustaški režim izvršio agresiju na Srbe i Jugoslaviju
Foto: Wikimedia | Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da je ustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na srpski narod i Jugoslaviju, a da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jedan od mnogih koji ponavlja besmislenu laž da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.

Linta je istakao da srpski narod očekuje od Hrvatske da se suoči sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću, prizna i pokaje se za počinjeni genocid u NDH, kao i za počinjenu agresiju i etničko čišćenje Srba iz Krajine i desetina hrvatskih gradova tokom 1990. - 1995. godine.

On je ocijenio kao totalnu glupost izjavu Penave da Hrvati u Vukovaru od Srbije očekuju priznanje i pokajanje za počinjeni čin agresije 1991. godine.

Linta je istakao da je Penava jedan od mnogih hrvatskih političara koji ponavlja besmislenu laž da je Srbija zajedno sa krajiškim Srbima tobože izvršila agresiju na Hrvatsku.

Prava istina jeste, napomenuo je Linta, da je ustaški režim Franje Tuđmana formirao paravojne formacije i izvršio agresiju na Jugoslaviju i srpski narod s ciljem stvaranja etnički čiste "Velike Hrvatske" po uzoru na genocidnu NDH.

"Prava istina jeste da je agresiju na Vukovar izvršila paravojska HDZ-a na čelu sa ratnim zločincem Tomislavom Merčepom, kao i da su prve žrtve u proljeće i ljeto 1991. godine u Vukovaru i istočnoj Slavoniji bili Srbi. Zbog toga Penava ne dozvoljava da Srbi postave spomen ploče na mnogim mjestima u Vukovaru gdje su zvjerski ubijeni i mučeni srpski civili", rekao je Linta.

Linta je dodao i da srpski narod očekuje da Hrvatska ukine sramnu i skandaloznu "Deklaraciju o Domovinskom ratu", usvojenu 2000. godine u Hrvatskom saboru, u kojoj je navedeno da su Srbija, JNA i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Tek nakon jasnih poruka iz Hrvatske o priznanju i pokajanju i ukidanja pomenute Deklaracije stvaraju se uslovi za svaku saradnju i koliko toliko normalne međukomšijske odnose", smatra Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije